Снимка: архив, Булфото

Седем българи, последователи на движението Фалун Дафа, са били арестувани в Белград. Това потвърдиха от Министерството на външните работи, предаде БНТ.

Сънародниците ни имали намерение да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която започва днес в сръбската столица.

Те са били задържани в понеделник вечерта. От консулството ни са влезли във връзка със сръбските власти. Казусът се изяснява.

Първоначално сръбски медии съобщиха за деветима задържани българи, членове на организацията Фалун Дафа. Според медиите в западната ни съседка тази организация се представя като опозиционна в Китай, но властите там са я обявили за религиозна секта и тя е била забранена.

Според медиите в Сърбия задържаните българи няколко пъти са внасяли молба за провеждане на протест по време на срещата на върха, но разрешение не им е било дадено.

След задържането си българите са били отведени в затвора в Падинска скела в Белград. Било им е предложено да подпишат декларация, че са пристигнали в Сърбия, за да участват в такъв протест, след което щели да бъдат освободени да напуснат страната. В противен случай те щели да бъдат депортирани.

В Белград днес започва третата среща на върха на Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа под мотото "Нов мотор, нова сила, нова платформа". Ще участват 1350 души. Срещата ще бъде открита от сръбския премиер Александър Вучич, китайския му колега Ли Къцян и премиера на Полша Ева Копач.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase