Снимка: Ройтерс, архив

„Криза с бежанците няма, въпреки че през последните две години имаше сериозно увеличение на техния брой. Миналата година пристигаха по около 100 души на ден, а сега те са по около 20 на ден”. Това заяви Борис Чеширков, говорител на върховния комисариат на бежанците в България по Нова телевизия.

Още по темата
Според него бежанците не са нито терористи, нито престъпници.

„Те по-скоро са жертвите на това насилие. Когато дойдат тук, Агенцията за бежанците разглежда молбата и историята им и им предоставя статут едва когато установи, че те действително идват от размирни региони”, подчерта Чеширков.

„Българите слагат арабите под общ знаменател. Както има добри и лоши българи, и тук има лоши араби. Това не се харесва и на нас самите. Ние не сме убийци, особено тези, които бягаме от войната”, коментира 27-годишният Омран от Сирия.
 
Той работи в цех за опаковане. По ирония на съдбата, най-ниският наем, който е намерил, е в един от най-богатите квартали на София- Бояна.
 
„В този момент има около 5200 бежанци в центровете на Държавната агенция за бежанци и Дирекция „Миграция”, но точният им брой е неизвестен. За сравнение, в целия свят има 51 милиона принудително разселени хора”, изтъкна Чеширков.

Той изрази безпокойство от това, че България продължава със своята практика да спира хора  на границата с Турция и да ги отблъсква обратно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase