Божидар Димитров. Снимка: Булфото
fallback

Националният исторически музей (НИМ) ще изработи точни копия на короните на българските средновековни царе и царици. Царските символи ще бъдат изработени от злато и скъпоценни камъни – рубини и изумруди, съобщават от НИМ.

"По волята на съдбата и историята короните на българските средновековни владетели са загубени. Короната на Крумовата династия, носена до 971 г. е отнесена във Византия и там следите и се губят. Същото се е случило и с короната на цар Самуил в 1018 г.", обяви директорът на музея проф. Божидар Димитров.

По думите му не знаем какво се е случило и с короната на цар Петър, с която е бил обявен за цар на България в 1185 г., но в 1204 г. цар Калоян е получил корона от папа Инокентий ІІІ, която носят всички български царе до падането на България под османска власт в края на ХІV век.

"Тя вероятно е взета от турците при пленяването на цар Иван Шишман в Никопол през 1395 г. Следите и също се губят”, заяви историкът.

Царете на Третата българска държава пък нямат корони на главите си.

Копията короните, които ще бъдат направени в Националния исторически музей, ще имат за модел доста подробните изображения като на степониписите в Боянската църква, миниатюрата в Лондонското Четвероевангелие, Костницата в Бачковския манастир и т.н.

"Повечето корони в европейските дворове имат същата съдба и това, което се показва в музеите, са съвременни копия. Включително и прочутата корона на Унгарското кралство – короната на св. Ищван, пред която унгарците благоговеят“, посочи Божидар Димитров.

Той уточни, че Националният исторически музей ще направи копията със свои средства, като ще разчита и на родолюбиви спонсори в материали – злато, сребро, скъпоценни камъни, бисери и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 години

Божо пак прави някакви уйдурми за да кльопа пари!

15

Анонимен

преди 9 години

Аз пък ще им подаря за короните 1 килограм 24 каратово злато,10 кила сребро и 15-20 скъпоценни камъни,брилянти и бисери.Защото съм родолюбив българин!Ще ми изпишат името на някоя корона като дарител на суровина за изработката им.

14

читател

преди 9 години

Всезнаещият Димитров, избран за професор от народа, пак се е объркал.Има не една оригинална корона в Европа, по на стотици, даже над 1000 год.Странна дейност има НИМ, да прави копия по рисунки и съмнителни стенописи, работа за всеки бижутер, при осигурено плащане. И какво ще се постигне с тези копия? Добро заплащане на избран от него майстор + нещичко за възложителя...До кога с тези жалки напъни?

fallback