Снимка: Dnes.bg
fallback

Престъпниците нe хващат, един невинен мъж хванаха. Така коментира ареста на обвинения в проповядване на радикален ислям Ахмед Муса неговата тъща.

Oще по темата

„Какво е направил? Как го хванаха – да убива, да краде, човекът само с Аллах е свързан. Ние не сме терористи, те убиват, ние не сме такива хора. Ние сме си мюсюлмани“, допълни още тя пред Нова телевизия.

Майката на ходжата Ахмед Муса пък е категорична, че синът й служи само на Аллах. „Нямат никакво доказателство, идваха, ровиха“, заяви тя. Близките разказват, че живят скромно. Майка му държи магазин и казва, че и момичета християнки пазаруват при нея. „Нито сме лоши, нито сме направили на някого лошо“, твърди тя.

Тя беше категорична, че никой не задължава жените да носят бурки. По думите на майката на Муса това е техен избор, защото това е тяхната религия. „Сами знаят за какво да се забулят. Това се прави, за да не виждат другите мъже красотата им, а само техните мъже“, поясни още тя и отбеляза, че самата тя не носи бурка, а само е покрила главата си.

Майката на Муса беше категорична, че в дома им няма друга литература освен Корана.

Съпругата на Муса се представи за негова близка пред камерата. „Постоянно сме живели в мир, всичко правим от вяра“, разказва тя.

„Радикалният ислям трябва да се наказва с доживотна присъда. Аз категорично съм „за” оставката на шефа на ДАНС Владимир Писанчев”, каза в студиото на „Здравей, България” депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Методи Андреев.

За оставка на председателя на ДАНС се заговори вчера след изслушването му на закрито за медиите заседание във връзка с акцията в Пазарджик, където бяха иззети материали, свързани с Ислямска държава.

Андреев се обяви категорично „за“ оставката на Писанчев, но не само заради акцията в Пазарджик. „Трябва да разгледаме нещата като два процеса – навлизането в страната на хора, свързани с радикалния ислям. Това не става само през махалата в Пазарджик. Става и през нашата граница и този момент е много по-опасен. Акцията в Пазарджик е един недобре свършен процес от страна на ДАНС”, заяви той. По думите на Андреев ДАНС трябва да „профилактират“ всички лица, свързани с групата в Пазарджик.

„Това според мен е пиар акция“, категоричен бе Андреев. По думите му към момента са нужни законови промени, защото сега обвинението към Муса щяло да бъде за фашизъм.

Андреев постави въпроса и за начина на назначаване на кадри в ДАНС и тяхното обучение. Андреев даде пример с други държави по света, където има държавна политика и независимо кой дойде на власт се работи по национални приоритети. „Трябва да заявим кои са заплахите и независимо кой работи в ДАНС, да работи срещу тези заплахи. Едната много сериозна заплаха, която чука на вратата, е Ислямска държава. Втората е евразийската заплаха от режима на Путин“, обясни още той.

„Заседанието беше закрито за медиите, за да бъдем максимално информирани. Но ние научихме по-малко неща от срещата, отколкото от пресконференцията и сайтовете. В крайна сметка беше много семпло, кратко и сдържано поднесена информация, която ние предварително знаехме. Призивът на РБ господин Писанчев да си подаде оставката беше свързан с това, че всъщност от неговата уста проблемът не изглеждаше толкова сериозен“, обясни Иван Иванов от Реформаторския блок.

„Има три хипотези за подозренията срещу него. Едната е, че в момента тече много мащабна акция и има данни, които не трябва да се изнасят, но НС е мястото, на което тези данни да бъдат предоставени. Втората хипотеза е, че става въпрос за неуважение към институцията, а третата – непрофесионализъм”, допълни той.

По думите на Иванов в момента институцията на ДАНС се обезценява.

Росен Петров от Българския демократичен център заяви, че вчера на заседанието е задал въпроса колко са джамиите, които не са под юрисдикцията на Главното мюфтийство. „Писанчев каза: „Ми не знам, събираме данни“. За какво е тази мегаинституция, ако не се знае колко такива джамии има?“, попита той. По думите му България не е готова да посрещне такъв проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

кали

преди 9 години

Справедливата българска присъда е доживот !!! Без никакви права и привилегии !!!

37

кали

преди 9 години

Доживот да лежи дано !!! И нека всички ислямисти да влязат в българският затвор доживот !!!

36

кали

преди 9 години

Много хубаво че са го заловили !!! Супер !!!

fallback