Снимка: БТА
fallback

От 2008 г. насам Софийският университет е недофинансиран с около 60 милиона лева, заяви пред журналисти ректорът на университета проф. Иван Илчев.

Днес Алма Матер отбелязва тържествено патронния си празник.

Проф. Илчев разказа, че миналата година настоящият министър на финансите Владислав Горанов присъствал на среща за обсъждане на бюджета на СУ, на която заявил: "ясно е, че вие сте недофинансирани с около 15 милиона лева годишно, за сметка на другите университети".

Надявам се, че Владислав Горанов не е забравил тези думи, сега като министър на финансите, отбеляза ректорът на СУ.

Попитан какъв бюджет очаква университетът за 2015 г., проф. Илчев отговори, че бюджетът едва ли ще се промени съществено, особено в кризисна година.

Ректорът на СУ каза, че се надява, че ще бъде спазено обещанието, поето при служебното правителство от заместник-финансовия министър Кирил Ананиев, който остана на поста и в кабинета на ГЕРБ.

"Ненормална е ситуацията - СУ да не получава стотинка за поддръжка на втората по големина национална библиотека в страната и Кирил Ананиев ни каза, че ще опита да изведе финансирането на университетската ни библиотека в отделен ред - да я извади от бюджета на СУ", обясни Илчев, цитиран от БТА.

По думите му сградите на СУ са национално достояние на България и няма как да бъдат поддържани от таксите на студентите, които не са сред най-високите у нас.

Илчев изрази надежда, че много скоро Стратегията за висшето образование ще бъде приета от Народното събрание, защото в нея са заложени механизми, които ще позволят висшето ни образование да се оценява според качеството на продукта, който дава, а не съобразно някакви измислени количествени показатели.

Ректорът на СУ коментира и обявеното от министъра на образованието и науката Тодор Танев, че трябва да има промени в Закона за развитие на академичния състав и те да дойдат от академичните среди.

"Този закон беше направен не за това да се премахнат изкуствените пречки пред израстването на научните работници, а за да бъде лесно това израстване", заяви проф. Илчев. "Това за мен е порочна философия от самото начало", добави той.

Според ректора на СУ излишно са били намалени научните журита и имало фрапантни случаи на "шуробаджанащина" при определянето им.

Преди Закона за развитие на научния състав имаше големи научни съвети - от по 20-25 души, и възможностите за натиск бяха много по-малко, а сега случаите са ужасяващи в различни висши училища, посочи проф. Илчев.

Ректорът на СУ обяви, че лично е връщал процедури - да започват отново, заради такива съмнения.

Проф. Иван Илчев каза, че снощи е имало среща на ректорите на университетите от София и на ръководството на БАН с министъра на образованието и науката Тодор Танев.

На тази среща заявихме, че най-важните задачи сега са свързани със Стратегията за висшето образование, с Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и с промените в Закона за развитие на академичния състав, посочи ректорът на СУ.

Според проф. Илчев до няколко месеца трябва да се направят и няколко поправки в Закона за висшето образование.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

До МарксPRAVILNO.NIE DAVAME PARI,A TE OTIVAT DA MIAT TOALETNI.

11

Анонимен

преди 9 години

До Стар студентDA POCISTVAT TOALETNITE NA ZAPAD

10

Анонимен

преди 9 години

ILCEV-NEKADARNIK ABSOLUTEN.SAMO KOLKO ZAPLATI E VZEL NEZASLUGENO.BOG DA PROSTI KRADZITE I BALGARSKIAT NAROD.

fallback