Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка са 255 000, обяви председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, цитиран от БНР.  По думите му общата сума на сметките до 196 хил. лв. е 3,6 млрд. лв.

Oще по темата
Въпреки първоначалните намерения поне в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини, заяви Миленков. Той призова вложителите да не се струпват пред банките още на 4 декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение.

„Изплащането на гарантираните влогове в КТБ ще продължи 5 години. Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това не е безплатно и да се обади в банката няколко дни предварително”, обяснява председателят на Фонда.

Таксата за изтегляне на суми до 3000 лв. е 3 лв., а с нарастване на сумата се увеличава, като за най-големите суми ще е необходима предварителна заявка, пояснява Миленков. „Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, чисто от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките”, казва още той.

Ако сумата е до 100 хил. лв., първата транзакция не се заплаща, без значение дали вложителят ще предпочете да си открие сметка в обслужващата банка, или да премести парите си в друга. При суми над 100 хил. лв. обаче за превода се заплаща такса от 12 лв. В случай, че парите в сметката на конкретен вложител са по-малко, отколкото той очаква, има възможно решение.

„Всеки може да оспори сумата, която има да получава, пред квесторите и впоследствие синдиците на КТБ в едногодишен срок, като представи доказателства за своите твърдения. Съответно квесторите или впоследствие синдиците са длъжни да се произнесат по така направеното възражение в 7-дневен срок”, разяснява възможностите Миленков.

В случай, че титулярът на сметката не може да отиде до банката, за да си изтегли парите, той може да даде нотариално заверено пълномощно на свой представител. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български лева по курса от 4-и декември, независимо кога собствениците им ще решат да се разпоредят с тях.

Припомняме, че ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ, припомнят от фонда.

КТБ бе поставена под специален надзор на 20 юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

На 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 9 години

А-а-а, що плачете бе? Искахте си един много ***, нагъл и крадлив човек и викахте, ела си Баце до ни спасиш. Сега ще ви изпие кръвчицата безмилостно за да нагуши още щото 4 милиарда са му малко. Такива ви гш е намислил, че ще виете като гладни вълци срещу луната. Нищо за икономиката, бизнеса и безроботицата. Народа го е казал, вълка козината си мени но нрава никога. Доно има избори и дойди наистина умен и можещ премиер който да направи необходимото.

37

blabla

преди 9 години

До Иван 39тъпо парче си Иванеее , то и за това сме на това дередже цялата държава, елементарна математика и тълкуване няма, претенции за голяма заплата има

36

Анонимен

преди 9 години

CUDO V BALGARIA SHTE VRASHTAT KRADENITE PARI.ZNAM ,CE SHTE IM VRASHTAT PARITE SLED 14 MESEZA,NO ZASHTO LI?MOGE LI DA SE VRASHTAT PARITE NA KRADZITE OT OBIRITE,KOITO SA IZVARSHILI,NA GARBA NA BALGARSKIAT NAROD.

fallback