Снимка: Архив, Булфото

За девета поредна година днес ще бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия (ПТП), припомнят от МВР.

С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. денят е обявен да се отбелязва всяка трета неделя на ноември. През тази година датата е 16 ноември.

Служители на "Пътна полиция" и на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението се включват в днешните инициативи. След сутрешната литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски", ще бъде отслужена и панихида в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Възпоменателни молитви и панихиди се извършват още от петък в храмовете на основните религиозни вероизповедания в страната, се посочва в съобщението.

В 11.30 ч. пред "брояча на катастрофите" на ВМА в столицата в памет на загиналите при ПТП е предвидено да бъде представена възпоменателна инсталация. Служители на "Пътна полиция" ще предоставят информация за пътнотранспортния травматизъм в страната. В Центъра по кръводаряване във ВМА и в Националния център по трансфузионна хематология ще бъде обявено началото на кръводарителска кампания, която ще продължи до 24 ноември в цялата страна.

Партньори в инициативите за отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП са Българският Червен кръст, "Пътна полиция", Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Националният съвет на религиозните общности в България, както и основните вероизповедания, Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и Съюзът на българските автомобилисти.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase