Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БТА
fallback

По повод разказаната си лична история в началото на демократичните промени държавният глава Росен Плевнелиев подчерта, че приема 10-и ноември не като конкретна, а като символична дата и начало на прехода в България.

„Една цел е постигната. Говорим за прехода и личните истории от прехода. И дали тя се е случила на 10-и, или на 11-и, или на 12-и, или на 18-и, за мен това няма голямо значение. А тези, които решиха и гледаха конкретно директната дата и са разбрали именно за нея, разбира се, аз им се извинявам", коментира президентът, цитиран от прессекретариата си.

Oще по темата
Вчера той носталгично сподели с журналисти своя тайна. "Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга", разказа президентът.  "Точно в този ден с мой приятел - Илиян Попов, ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата", допълни държавният глава.

По думите му с приятеля са се присъединили към протеста пред парламента. Носили и ръчно нарисувани плакати. На единия пишело "Съд за виновниците", а на другия "Дворците на БКП да станат болници и училища".

В социалните мрежи веднага хванаха грешка, тъй като първият свободен протест в България се състои 8 дни по-късно и е пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. В парламента на 10 ноември няма събитие, а Тодор Живков пада от власт на пленум на ЦК на БКП, проведен в резиденция "Бояна". Така се наложи президентът да отговори на коментарите.

"Моят старт на прехода е с ярък спомен за двата плаката от тапети и с приятеля ми пред Народното събрание. Това е моят 10-и ноември и моята лична история, за която бях попитан“, отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава призова общественият дебат да се фокусира върху личните истории на милиони българи по времето на комунизма и в годините на прехода. „Така ще стане и по-ясно, и по-разбираемо за всички какво се случи точно тогава“, добави президентът, който участва в международната конференция „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“ заедно с унгарския си колега Янош Адер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

Анонимен

преди 9 години

На 10.11. *** се е бил сгушил в скута на тате и го гушнал през вратлето щото тогава комунизите бяха умрели от страх. И плакал, плакал за отиващия си социализъм и тате му бърсал сополите.

121

КАЛИНКА НА ПИЕДЕСТАЛ

преди 9 години

Другарю Комсомолец, ако не ти е известно първият митинг въобще не беше през ноември, а ЧАК НА 14 ДЕКЕМВРИ. Не ви ли е срам да си измисляте дисидентска история. Той и дедо Тошо, като другар, като теб си измисляше, че е осъществил деветосептемврийската революция, нищо че е бил овчар в Плавец по това време... Журналисти-зевзеци ти зададат въпрос и ти гледат сеира, като вземеш да ги къдриш измислиците. Достоен последовател си на Васко Нубиеца...

120

коѝ

преди 9 години

president of banana republic

fallback