Снимка: Reuters, архив
fallback

Българите продължават да увеличават депозитите си и не са изгубили доверие в банковия ни пазар, сочи още статистиката на БНБ.

В края на третото тримесечие на 2014 г. размерът на депозитите на сектор „Домакинства“ е 39,188 млрд. лева, като нараства с 8,6% на годишна база при 8,5% годишен ръст в края на юни. Общо депозитите на сектор Домакинства са 11,493 млн., пише в. "Монитор".

Депозитните милионери в България са намалели с 47 за последните три месеца, става ясно от статистиката на националната банка.

В края на месец септември в нашите банки е имало 685 влога, чийто размер е надхвърлял 1 млн. лева, в последните дни на юни техният брой е бил 732. В сравнение със септември миналата година физическите лица и едноличните търговци, които пазят повече милиони в трезорите, е намалял с 11. Периодът на промяната съвпада с разгарянето на напрежението около аферата с Корпоративна търговска банка /КТБ/. В същото време защитените влогове са се увеличили с 15 хиляди.

За да са сигурни, че няма да изгубят парите си, вложителите предпочитат да разделят влоговете си на няколко депозита, чийто размер е под гарантираните 196 хил. лева.

Гарантираните влогове в КТБ ще се изплащат през 5 или 6 банки, съобщи Росен Николов, председател на управителния съвет на гаранционния фонд, продължава по темата "Труд". По думите му 13 банки вече са заявили интерес да се заемат с плащането на депозитите до гарантирания размер от 196 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Shark

преди 9 години

Ха, доверието в банките не е спаднало, ама милионерите делят парите си в няколко банки под гарантираните суми. Това ли наричате доверие!!! След като хората делят влоговете си по банките значи изобщо нямат доверие в банковата система, но просто няма как да държат големи суми в къщи.

17

Анонимен

преди 9 години

До ПетърГарантират се до 100 000 Е на вложител в една банка.Т.Е ако в една банка имаш 10 сметки по 100 000 Е,ще ти изплатят само 100 000.Ако в 10 банки имаш по 100 000,ще ти изплатят 10 по 100 000.Това е европейска директива.В целия ЕС е така.Вместо всеки да си пише собствени тълкования и да всява паника,да прочете закона за гарантиране на влоговете.Отнема няколко минути.

16

Харалампи

преди 9 години

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. ВСЪЩНОСТ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО САМО МИЛИОНЕРИТЕ УВЕЛИЧАВАТ ВЛОГОВЕТЕ СИ КАТО ГИ РАЗДЕЛЯТ ЗАТОВА ИМА ПОВЕЧЕ ВЛОГОВЕ, ТАКА ЕДИН МИЛИОНЕР СЕ ОКАЗВА С 20-30- ВЛОГА ПОД 100 ХИЛ.ЕВРО , А ИНАЧЕ БЕДНЯЦИТЕ НЯМАМЕ ПУКНАТ ЛЕВ ИЛИ АКО СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ СКЪТАН ЗА ПОГРЕБЕНИЕ ГО ДЪРЖИМ ПОД ДЮШЕКА

fallback