Снимка: архив, БулФото

Националната агенция за приходите предприе акция по запор на оборотните средства на системни длъжници към хазната. Във фокуса на проверките бяха 20 търговски обекта в София и още десетки в страната, съобщи БНР.

Инспектори на НАП влизаха в обекти за търговия с храни и облекла, заведения, в автосервизи и бензиностанции и търсеха длъжници с покани за доброволно изпълнение, които не са реагирали с погасителни планове или обезпечения.

Преброихме касовата наличност и предоставихме необходимите документи, които ни изискваха. Предполагам към всички имат такива проверки, така с видимо спокойствие посрещна акцията управителят на един от проверяваните обекти.

Касовата наличност се засече както е по фискално устройство, така и наличността в касата, има издаване на касови бележки, обясни проверяващият инспектор Тома Попов.

Въпреки че отчита обороти, обектът е сред длъжниците на НАП. Затова наличността в касата ще бъде иззета и ще бъде внесена по сметка в държавния бюджет.

Подобна акция има и пряк фискален ефект, и превантивен ефект. Водещото при тези проверки не е размерът на задължението, от значение е също поведението на длъжника, възрастта на дълга, съобщи директорът на дирекция "Събирания" в приходната агенция Теодора Топалова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase