Снимка: Bulgaria On Air

Участието на държавата в оздравяването на КТБ е единственото решение за поставената под особен надзор банка. Това каза бившият финансов министър Муравей Радев пред телевизия Bulgaria On Air.

Финансистът обвини политиците за лошото състояние на КТБ, защото „са допуснали една нормална финансова институция да се превърне във финансов Франкенщайн“. Радев изрази и съмнения, че дупката в активите на закъсалата банка е над 4 млрд. лева. По думите му липсата е под 1 млрд. Лева.

Според финансиста сега парламентът ще трябва да избере кое ще е по-малкото зло за данъкоплатеца, това, което ще е по-евтино, защото във всички случаи държавата ще плати. Парламентът трябва да избере дали да обяви фалита на банката, или да я спаси, каза Радев. И коментира, че според него по-малкото зло е банката да бъде стабилизирана и оздравена, защото след нейния фалит ще има щети – преки и косвени.

Радев обясни, че данъкоплатецът губи най-много при фалит на банката, защото 3,6 милиарда лева са защитените влогове, които ще се платят частично чрез Фонда за гарантиране на влоговете. Но средствата от 2,1 милиарда лева във фонда също са дошли от данъкоплатците. Ако държавата даде още около 1,5 милиарда лева под някаква форма, пак се плаща от данъкоплатеца, коментира бившият финансов министър.

За него пътят за спасението на КТБ минава през това държавата да участва с 51% в новия капитал и тогава да възстанови доверието на хората в стабилността на банката. „Защото ако държавата е там, тогава ще дойдат и други инвеститори - Оманският фонд и други. А и самите хора с депозити над гарантираните биха предпочели, вместо да ги загубят временно, да ги обърнат временно в акции и тогава се решава първият капиталов проблем, а след това и вторият – ликвиден проблем на банката“, обясни Муравей Радев.

Той коментира доклада на централната банка за КТБ, като посочи, че този доклад е показал, че КТБ не е изпълнявала функциите на нормална банка. За него схемата, по която КТБ е давала кредити, е много порочна и затова прокуратурата трябва да си свърши работата и да установи порочни ли са били механизмите.

Според Муравей Радев, ако държавата реши да спаси закъсалата банка, то до 7 ноември, когато се очаква да бъде отнет лицензът на КТБ, парламентът трябва да е променил законодателството.

Видеото с целия разговор вижте в сайта на Bulgaria on Air

Още новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase