Захари Георгиев. Снимка: архив, БулФото

Единствената практическа възможност е да се направят компромиси от партиите в дясното пространство и да се направи мнозинство, което да излъчи правителство и да проведе необходимите реформи. Това заяви Захари Георгиев от БСП, който ще участва в консултациите с ГЕРБ, пред БНР.

Още по темата
Той уточни, че социалистите няма да преговарят, а са поканени на разговорите, за да споделят вижданията си за случващото се в България.

Нямаше разнобой по мнението, че не желаем да се хвърли страната в хаос чрез едни нови парламентарни избори, които е съмнително дали ще доведат до някакво ново преструктуриране на политическото пространство, а в същото време ще се продължи да се ръководи държавата от правителство, аналогично или същото като това в момента. Това не е добре за страната, защото това правителство не може да направи нищо съществено, посочи той.

Георгиев напомни, че самите победители – ГЕРБ, през тази година декларираха, че искат да отидат на избори и каквото се случи, трябва да се приеме и да се направи така, че да работи държавата. Ако се отиде към нови избори, излиза, че се е демагогствало, само за да се предизвика този хаос. Искрено се надявам да няма мимикрия в това желание да се получи стабилност, подчерта той.

За изборните резултати Георгиев коментира, че въпреки желанието и самочувствието на БСП, че са свършени немалко неща в тази малко повече от година мандат, „явно изсърбахме супата, т.е. негативния вот на хората заради това некоректно отношение на партньора ни към общата подкрепа на правителството“.

Явно, че този наказателен вот дойде основно при нас. Може би не умеем да говорим достатъчно ясно на хората, за да бъдем разбрани. Оптимист съм, че може да се коригират тези пропуски и грешки. Важно е да си извлечем поуките, а не да ги забравяме, подчерта той.

По думите му загубата е тежка - изключително неудовлетворително и слабо представяне на тези избори в сравнение с очакваното. Анализът показва, че разочарованите от нас основно са отишли в двете формации, които се отцепиха от БСП – АБВ и Движение 21. Немалко от тях са се ориентирали в последния момент и към „Атака“, и към ББЦ, за да изразят своя протестен вот, независимо от сигурно явното съзнание, че там има доста демагогия, обобщи Захари Георгиев.

По думите му социалистите са си поставили за цел председателят да съумее в рамките до месец да предложи сериозни промени – персонални и структурни.

Персонални в Изпълнителното бюро и доста по-осъзнато да се поработи и по формирането на ръководствата на структурите по места. Нашата прекалена демократичност понякога ни играе лоша шега и ставаме подвластни от една страна на случайни събития, от друга страна – на събития, продиктувани от лични частни интереси, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase