Снимка: Reuters, архив

България не е пряко заплашена от ебола, въпреки че заплахата е абсолютна реална за целия свят не само за африканския континент. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Засега сме донякъде защитени поради сравнително слабите връзки, които имаме със засегнатите страни – Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Положителното е, че двете страни в непосредствена близост в Африка – Нигерия  и Камерун – овладяха ситуацията, което показва, че когато се прилагат ефективни противоепидемични мерки, може да има решение, поясни той.

Над 3800 са жертвите на вируса в Африка, който вече достигна пределите на Европа и Съединените щати. Причината за опасността е високият процент на смъртност при заболелите. Извън Африка от ебола почина жител в САЩ и медицинска сестра в Испания. От вчера има информация и за съмнение за починал британец от болестта в Македония.

Още по темата
Д-р Кунчев обясни, че няма да бъде вярно, ако каже, че здравните ни власти са напълно готови да посрещнат епидемията. "Знаете в какво състояние е здравната система, но мерките срещу ебола са ефективни, когато системата може рано да определи и намери огнището. Стремим се да подготвим държавните работници винаги да имат едно наум и да се прави пълна епидемична анкета на всички, които пристигат от третите страни", каза още здравният инспектор.

Кунчев уточни, че симптомите на болестта са подобни на тези на грипа - висока температура, кашлица, болки в гърлото, но не трябва да има паника сред гражданите. „Освен тези симптоми човекът трябва да е бил и в заразените райони. Нека не се изпада в паника, ако някой вдигне температура за ден-два", поясни той. Здравният инспектор заяви, че във Военна болница има условия за прием на евентуални случаи със заразени от ебола.

Теоретично вирусът може да влезе у нас чрез бежанската вълна, призна здравният инспектор. Той обаче уточни, че през зелената ни граница с Турция няма хора от рисковите страни – огромният процент там са от Сирия и Афганистан. На всеки влизащ се прави пълен набор на изследвания.

Готовност за ваксина вече имат три фирми в САЩ, но са нужни няколко години да се докаже, че продуктът е безопасен. До края на следващата година такава ще има, убеден е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase