Снимка: архив, БулФото

Лекарствата, които се продават свободно, ще поскъпнат с 3-4 процента. Увеличението се дължи основно на факта, че отмина едногодишният мораториум за поскъпването им, заяви в интервю за БТА председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, който е и преподавател в Медицинския университет в София.

Няма инфлация, не са се променили макроикономическите условия, така че няма основания за голямо поскъпване, допълни проф. Гетов. По думите му увеличението на тока не може да бъде основание за поскъпване на лекарствата.

За есенно-зимния период няма да има поскъпване на лекарствата по лекарско предписание, реимбурсирани от Касата. 

По думите му въвеждането на подвижни фармацевти ще осигури аптеки и в най-отдалечените райони.

Европейските данни показват, че средното време за достигане до аптека е 5-7 минути. В определени области у нас това далеч не е така, посочи проф. Гетов. Според него приемането на Националната аптечна карта ще даде точни данни колко са аптеките, къде са, каква номенклатура предлагат, каква е инфраструктурата до тях, каква е осигуреността им с кадри.

Много сме напреднали с изработването й, проблемът е във въвеждането на електронното здравеопазване. То е ключът - и към контрола върху цялата система, и към ефективното използване на средствата, и към достъпността на медицинските услуги, посочи проф. Гетов.

Той акцентира върху необходимостта от увеличаване правата на фармацевтите, което ще е от полза за пациентите и ще разтовари личните лекари. Нашето предложение е на фармацевтите да се дадат повече права - да могат да мерят кръвно, ниво на холестерол или на захар в кръвта, да дават консултации за диетично хранене.

Услуги, които ще са от полза за пациентите и ще разтоварят здравната система и свръхнатоварените лични лекари, обясни проф. Гетов. Той изрази надежда новият парламент да приеме тези предложения.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз и колегите му настояват за диференциране на ДДС върху лекарствата, като тези, които реинбурсира НЗОК, да бъдат освободени от този данък. "Всъщност нашата цел е да има диференциране на ставката на ДДС върху цените на лекарствата. Да се премахне изцяло върху тези, които поема НЗОК - т.е. касата да не плаща ДДС, което означава и ние, пациентите, да не плащаме втори път, защото веднъж внасяме здравни осигуровки", поясни той.

Позицията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз е, че трябва да се доближим максимално до пациентите и затова започваме от днес - 9 октомври, кампания, която ще продължи до средата на месеца. Ще приканим българите, ако имат нужда от консултация за подготовката на организма си за зимата, да се обърнат към своя фармацевт, посочи проф. Гетов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase