Снимка: архив Ройтерс
fallback

Министерство на образованието и науката започва проверка по жалба на майка за насилие над детето й в IV-о помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ в София. Това съобщиха от ведомството.

Случаят стана известен в социалните мрежи. Майката Радосвета Симеонова даде публичност на историята на дъщеря си, която е аутист. Според жената момичето е станало жертва на сексуално насилие в училище.

Проверката ще бъде извършена от експерти на дирекциите „Организация, контрол и инспектиране“ и „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ в министерството.

Oще по темата
Във "Фейсбук" майката разказва, че на 19 септември дъщеря й се е прибрала без бельо вкъщи. В следващите дни детето се държи странно, не иска да излиза, а след време изпада в криза, по време на която за Радосвета става ясно, че момичето е било обект на сексуално посегателство.

Въпреки опитите на майката и бащата да разберат от училищните власти какво се е случило с детето им, те не получили съдействие.

„На 29 септември отидох до училището да пусна жалба. Директорката се държа безобразно, заяви ми, че никой няма да повярва на дете аутист, че няма как да докажа каквото и да е, че дъщеря ми най-вероятно се е съблякла в тоалетната“, пише Радосвета. Тя и съпругът й са пуснали жалба в VI РПУ - София, до МОН, до ДАЗПД, до Районната прокуратура и нямат реакция от нито една от институциите.

Според разказа на майката в районното управление дори не им дали насочваща бележка за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза, което са длъжни да направят при подобен сигнал.

„Цяла седмица институциите мълчат, днес разбрах, че системата отново отхвърля децата и хората с увреждания. Държавата отново абдикира от тези, които не могат да се защитят, и отново съдейства на онези, които използват това, за да се гаврят с тях“, пише жената.

В поста си Радосвета призовава всичките си приятели, майки и организации да се присъединят към нея в желанието й да защити детето си.

Просветното министерство се ангажира, че след като провери жалбата, ще оповести резултатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

The Hunt

преди 9 години

Тази вечечер гледах филма THE HUNT съвсем случайно, а се оказа съвсем актуален с новините, които слушаме през последните дни. 1:1 - гледам филма и се чудя това, което слушам по радиото и гледам по БНТ филм ли е или какво?

21

д-р Лекува Дебили

преди 9 години

До Д-р Лекува Герболезавие госпожо със сигурност не страдате от аутизъм а от най-обикновен шизофренизъм защото не вниквате в елементарно ясния смисъл на думите изречени от другите участници във форума

20

Д-р Лекува Герболеза

преди 9 години

До някой си *** 21Ти си твърди глупостите където искаш, но преди това се увери, че знаеш за какво говориш. Ясно? Защото Аутизмът не предполага лъжа. Просто хора с тази болест и особенно децата нямат способността да хитруват и лъжат а реагират директно когато им се навлезе в зоната на комфорта. Останалото дето го издрънка са си пълни простотии! А факти има достатъчно ако не си разбрал нищо от статията проблема си е твой!

fallback