Снимка: БТА
fallback

Всеки втори брак в България се разпада, сочи проучване на 10 неправителствени организации с опит в работата с деца, родители, образователни и социални институции.

Проучването е извършено със съдействието на социологическа агенция сред 1100 респонденти от цялата страна в периода юни-юли 2014 година.

Данните бяха представени в националния пресклуб на БТА от Деян Петров от асоциация "Родители".

Живеещи без брак партньори са 28 на сто от българските родители, а самотните родители са 11 на сто, добави Петров.

Представители на неправителствените организации обявиха началото на кампания за активно участие на мъжете в живота на децата и семейството - "Да бъдеш Баща". Грижовните бащи отглеждат уверени и успешни деца, като кампанията се фокусира върху ползите от активното участие на мъжете в живота на децата и семейството за създаване на семейна среда без насилие и пълноценно развитие на детето, допълни Петров.

Сред родителите е налице широко съгласие относно необходимостта за по-активно включване на бащите в грижите за децата. Около 97 на сто от родителите са съгласни, че най-важните решения, свързани с детето, трябва да се вземат съвместно.

Образът на отдадения баща, който се включва в ежедневните грижи за децата и дома, и изразяващ емоциите си дори пред външни хора, започва да среща широка обществена подкрепа.

Въпреки това делът на бащите, които се включват във всекидневните грижи, образованието и здравето на децата е значително по-нисък от този на майките.

Основните бариери пред активно включване на мъжете в грижата за децата и дома са заетост с осигуряване на прехраната на семейството; стереотипите, според които всекидневната грижа за детето не е мъжка работа, и недостатъчното обществено разбиране за значението и подкрепа на бащинската роля в грижите за децата.

"Да бъдеш Баща" е част от международна кампания МеnСаге - a global fatherhood campaign, която се провежда в над 20 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Психолога

преди 9 години

Ще се разпадат, защото ляма част от младите не могат да разграничат какво е любов и какво е мимолетно сексуално влечение! И от там се почва с грешките ... , следващата е нежелана бременност , а още не сме подготвени за родители , следващата още по голяма грешка е да се женим че ще имаме дете и от тук нататък започват периоди на разочарования и сривове , докато най накрая не разберат че имат пълно несходство в характерите и дори взаимна непоносимост един към друг! Раздялата е въпрос на време!

53

Младостта

преди 9 години

БРАКА СИ СТАВА ВЕЧЕ ЕДНА ОТЖИВЕЛИЦА ОТ 20-ТИ ВЕК И МЛАДИТЕ НЕ СЕ РЪКОВОДЯТ ВЕЧЕ ОТ ТОКИВА НЕЩА! НА СЕМЕЙНИ НАЧАЛА СИ Е НАЙ ДОБРЕ , ДО КОГАТО СЕ ИЗКАРА ЗАЕДНО , ДО ТОГАВА! КАКВИ СА ТЕЗИ СМЕШНИ БРАЧНИ ДОГОВОРИ , ХАЛКИ , КУМОВЕ , СВАТБИ С 200 ЧОВЕКА И КАКВИ ЛИ НЕ ГЛУПАВИ ПРИУМИЦИ! НА ЛЮБОВТА ОГРАНИЧЕНИЯ И ЗАКОНИ НЕ Й ТРЯБВА!

52

Шегобиеца

преди 9 години

До галактикаЕ да , то само такава двойка може на възраст да се срещне , но тук става въпрос за младите семейства!

fallback