Снимка: Reuters, архив

Българска агенция по безопасност на храните назначи проверка след сигнала, подаден от асоциация „Активни потребители“, че в кравето масло се влагат немлечни мазнини и вода над нормата.

От всички неотговарящи продукти, посочени в сигнала, ще бъдат взети проби по официален контрол, които ще бъдат изследвани в Националния референтен център по безопасност на храните към БАБХ.

След получаване на резултатите от официалните лабораторните изследвания ще бъдат предприети необходимите административни мерки, увериха от пресцентъра на Агенцията.

Както Dnes. bg писа, производители масово влагат в кравето масло немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики, установи изследване на "Активни потребители", което е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки.

Три са основните нарушения. Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби.

Използват се най-често твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.

Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини и свинска мас, което е незаконна и вредна търговска практика.

При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase