Снимка: архив, БулФото

Бюджетният дефицит, заложен в ремонта на бюджета за 2014 г. от финансовото министерство, е 3.6% от БВП.

Очаква се кабинетът да разгледа актуализацията в сряда. Финансовото министерство предлага и поемане на нов държавен дълг в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на ведомството.

Така дефицитът по държавния бюджет за 2014 г. става в размер на 2 846,5 млн. лв., като се предвижда влошаване на салдото по държавния бюджет с 1 510,3 млн. лв. спрямо досегашните разчети.

Разчетите към законопроекта за промени на бюджета за 2014 г. предвиждат влошаване на годишната прогноза за дефицита на касова основа по Консолидираната фискална програма до 4,0 % от прогнозния БВП (3 152,3 млн. лв.).

В предвидения нов дълг е включена възможност за дългово финансиране с оглед предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лв. или в рамките на същия лимит поемане на нов държавен дълг за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 700 млн. лева.

Това налага увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв, пише още в съобщението.

Предвижда се максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, да бъде увеличен с 2 млрд. лв. във връзка с предвидената възможност за издаване на държавни гаранции в полза на Фонда за гарантирането на влоговете в банки.

От финансовото министерство посочват, че необходимостта от актуализация на бюджета произтича от невъзможността да бъдат постигнати заложените фискални цели по държавния бюджет за 2014 година.

Причините за това са от една страна значително отклонение от допусканията по основни показатели в макроикономическата рамка и надценените прогнози за приходите по държавния бюджет, и от друга - необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в някои бюджетни системи.

Ревизираните прогнози за 2014 г. предвиждат реален ръст на БВП от около 1,5 на сто на годишна база, което е  по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2014 ръст от 1,8 на сто.

Въпреки малката промяна при прогнозата за растежа на икономиката за 2014 г. актуализираните макроикономически прогнози ревизират в негативна посока оценката за номиналния размер на БВП за 2014 г. с над 2,4 млрд. лв. - от 81 582 млн. лв. на 79 178 млн. лв.

Това означава понижаване на прогнозата за възможностите на икономиката да генерира по-високи данъчни приходи и се свързва с рискове за изпълнението на приходите по бюджета не само през 2014 г., но и в средносрочен план, уточняват от ведомството.

Актуализираните прогнози за приходите по държавния бюджет предвиждат неизпълнението да възлезе на 1 061,8 млн. лв. (1,3 % от прогнозния БВП).

От ведомството посочват, че има натиск от различни бюджетни системи.

В Министерството на вътрешните работи например, където над 80 на сто от разходите се формират от разходите за персонал, бюджетът за годината не може да обезпечи изпълнението на вменените му функции и отговорности. Проблемът в системата на министерството се изостря допълнително от приетите промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, които предвиждат увеличение на разходите за възнаграждения, материалното и социалното осигуряване за служителите. В бюджета за 2014 г. на министерството обаче няма планирани средства за тази цел, посочват от МФ.

Недостиг се очертава и при финансирането на социални плащания по бюджета на Министерството на труда и социалната политика поради увеличения брой бенефициенти при осигуряването на социална закрила на най-уязвимите групи от населението, тези в неравностойно положение, както и за гарантиране подкрепата на децата и семейството.

Министерството на здравеопазването изпитва трудности за обезпечаването на необходимото финансиране на психиатричната помощ, хемодиализата, лечението на болни от ХИВ/СПИН, финансирането на спешната помощ, както и за финансово подпомагане на лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, в които липсата на здравни звена представлява сериозен риск за населението.

Проблеми с недостиг за обезпечаване на поетите ангажименти за разходи съществуват и в редица други бюджетни системи, като в тази връзка в разчетите е предвиден ресурс за структурни и допълнителни фискални мерки в размер на 448,5 млн. лв. (0,6 % от прогнозния БВП), който е обособен в резерва за непредвидени и/или неотложни разходи, допълват от Министерството на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase