Снимка: БулФото

Нов скандал прекрати общественото обсъждане на новите цени на тока в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Спорът между бранша и граждански организации принуди председателя Светла Тодорова да прекрати обсъждането и да помоли всички да напуснат сградата на регулатора.

Още по темата
След като по-рано представители на Движение за граждански контрол възразиха остро срещу поскъпването и замериха Тодорова с яйца, енергетици опонираха на недоволните от скока на цената.

Тодор Ангелов от компанията за търговия с електроенергия „Данс енерджи“ заяви, че исканията на гражданските организации са политически мотивирани и има по-важни теми за обсъждане. Словесният сблъсък и последвалите викове на практика прекратиха обсъждането.

Замерянето с яйца също беше предшествано от остри реплики на представители на движението към комисията.

"Няма как да използват ДКЕВР, за да се решават партийни проблеми на некомпетентно управление на енергийния сектор", заяви Янко Петров.

„Няма как да прехвърляте отговорността и да увеличавате цените на тока, понеже някой е решил да сключи договори в ущърб на икономическия интерес на държавата“, се обърна той към комисията.

По думите му Националната електрическа компания е в това състояние благодарение на няколко управления и няма нужда народът да поема „некадърността и некомпетентността на тези хора".

Той призова за независима оценка и да не се прехвърля отговорността на целия български народ и бизнес.

„Тези хора, които са направили това нещо, са за затвора. Няма как да са потънали милиарди и вие пак да искате да ги вземете от гражданите. Като каква позиция сте тук? Значи решенията се диктуват да оправяме проблемите на НЕК, а не на сектора“, ядоса се той.

Петров беше категоричен, че не може народът да плаща, а „други да взимат комисиони за това, което са подписали“.

„Всички от ДКЕВР и от министерството сте една организирана престъпна група. Вие сте мафиоти", обвини той, цитиран от "Фокус".

Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори пък заяви, че цената на тока за индустрията у нас е с 20-30 на сто по-висока, отколкото в Гърция, която внася електричество от България. Стаменов беше категоричен, че не трябва да се товари бизнесът, за да бъде по-ниска цената за битовите абонати.

Пред сградата на комисията протестираха двайсетина души от граждански организации, които се обявиха за мораториум върху повишаване на цената на тока, парното и водата.

Окончателно решение за новите цени на тока от 1 октомври ДКЕВР ще вземе на закрито заседание на 30 септември. Очаква се поскъпването на електроенергията да е с близо 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase