Снимка: архив, Reuters

Средно увеличение на цената на електричеството от 9,79% от 1 октомври предлага работната група към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За клиентите на ЧЕЗ регулаторът предвижда цената на дневната електроенергия да се повиши с 9,97 процента, а нощната - с 9,84 процента. За клиентите на ЕВН повишението ще е съответно с 9,70 и 9,35 на сто, а за Енерго-Про - с 9,80 и 9,51 на сто.

Предложението на работната група на ДКЕВР ще бъде разгледано на открито заседание и на обществено обсъждане на 25 септември.

Увеличение ще има и за клиентите на свободния пазар, присъединени към мрежите средно напрежение и високо напрежение, става ясно още от съобщение на енергийния регулатор. Предлагат се ръстове от съответно 2,2% и 1,6%.

Работната група предлага увеличение на цената на Националната електрическа компания (НЕК), която като обществен доставчик продава на електроразпределителните дружества. Увеличението е от 9,83% - от 114,10 лева за мегаватчас сега до 125,32 лева от 1 октомври. Променя се и цената за т. нар. „задължения към обществото“ - от 17,37 лева за мегаватчас на 18,93 лева. Това представлява ръст от 8,98%.

От ДКЕВР изчисляват, че с този ход приходите на НЕК ще се увеличат със 199,3 млн. лева, но плавното повишаване на цената на електричеството ще продължи, за да бъдат компенсирани натрупаните дефицити в обществения доставчик.

В доклада на работната група е посочено още и опростяване на част от корекциите за икономиите, които са направили електроразпределителните дружества през последните години. Тези икономии бяха установени от одита, извършен от регулатора през април.

Предложението на експертите предвижда ЧЕЗ България да възстанови 22,8 млн. лева, а не 44,5 млн. лева. Удължен е и срокът за това – на шест, а не на три години.

EVN България трябва да възстанови 18,8 млн. лева вместо 37,7 млн. лева за срок от осем, а не за четири години. Удължен на осем години (от четири) е и срокът на „Енерго – Про“. Дружеството трябва да възстанови 14,9 млн. лева вместо 29,8 млн. лева.

Припомняме, че цената на тока се променя преди края на регулаторния период по силата на чл. 31а от Закона за енергетиката заради промени в параметрите. Те касаят основно дефицитите в НЕК, защото не бяха изпълнени изисквания, заложени от стария състав на ДКЕВР.

Комисията беше включила намаление на разходите на държавната компания за изкупуване на електрическа енергия от „американските“ централи и ВЕИ-мощностите. Преговорите по дългосрочните договори на тези инвеститори обаче така и не се осъществиха. Още няма отговор и на молбата за съдействие, изпратена до Европейската комисия.

Още при промяната на цената на тока на 1 юли от енергийния регулатор предупредиха, че електричеството ще поскъпне от 1 октомври и цената му ще се преразглежда на всеки три месеца, докато не бъдат намалени дефицитите в НЕК.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase