Снимка: архив Булфото

Църковните свещи ще поскъпнат заради промяна в технологията им. Наскоро Светият синод реши те да се произвеждат от восък, а не от парафин, както е в момента, съобщи БНТ. Причината за новия начин на производство е желанието на духовенството да опази стенописите в църквите. Според Синода свещите от восък няма да опушват църковните изображения.

Още по темата
Новите свещи ще бъдат произвеждани от пчелен восък в Синодалния производствен комплекс "Илиенци" в София, съобщиха по-късно от Синода.

Новите свещи ще се продават в два размера - на цена от 40 стотинки и от 1 лев. Тяхното производство все още е в процес на  организация - подготвя се новата поточна линия и се търсят варианти за внос на материала. Така че разпространението на свещите няма да започне по-рано от края на октомври, се посочва още в съобщението.

Производството и разпространението на досегашните парафинови свещи няма да бъде преустановено и те ще се продават в досегашните размери и цени паралелно с восъчните.

Предимствата на новите восъчни свещи са, че те са от екологично чист материал, който не нанася на здравето на хората, влизащи в храмовете, и на църковните стенописи, вредите, които причиняват парафиновите свещи.

Това прави восъчните свещи предпочитани в останалите поместни православни църкви, те са добре познати на българите, посещавали Светите земи, Гърция, Русия, Румъния, Сърбия, посочват от Синода.

По непотвърдена информация годишно БПЦ събира малко над 14 милиона лева от продажбата на свещи, съобщава още БНТ. По устав само една четвърт от тях остават за храмовете. Другите пари отиват към синода за заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase