Снимка: архив Булфото

Броят на загиналите в катастрофи у нас расте. От началото на годината те са с 43 повече в сравнение със същия период на миналата година. Тревожните данни съобщи зам.-шефът на „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение” към „Охранителна полиция” Антон Антонов.

Черната статистика сочи, че от началото на година досега са загинали 435 души. 20 от тях са деца. 15 от малчуганите са загинали като пътници, три от тях са били зад волана, а две са станали жертва като пешеходци. Единственото успокоително е, че загиналите деца от началото на 2014 година са с 5 по-малко от тези през 2013 г.

Още по темата
„Дано продължи тази тенденция, но дори едно дете да е пострадало на пътя, пак е много“, каза Антонов. Тревожната статистика идва в ден, в който още едно детенце стана жертва на пътя. Както Dnes.bg писа, едногодишно момиченце загина тази сутрин в бургаското село Крушовец след като кола се качи на тротоара и помете детска количка.

Зам.-шефът на „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение“ съобщи, че повечето жертви са дадени в катастрофи в началото на годината. В последните два месеца статистиката показва спад на жертвите. Намалели са като цяло и тежките катастрофи.

7500 пешеходци, хванати в нарушение, са глобени от началото на годината, сочат още данните на органите, контролиращи пътното движение.

ТИР-ове са участвали в 9-10 процента от всички станали катастрофи. Според Антонов не винаги камионите са причина за инцидентите. Той обясни, че до катастрофите се стига заради двупосочните пътища в по-голямата част от страната, както и заради по-ниската с около 10 км/ч скорост, с която се движат ТИР-овете.

13-и септември ще е ден за превенция на децата на пътя, обяви Антон Антонов. Акцията е по повод началото на учебната година и ще продължи до 31 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase