Снимка: архив, Reuters
fallback

БНБ ще излезе с ясен доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка на 21 септември. Този ангажимент е поел пред главния прокурор Сотир Цацаров гуверньорът на централната банка Иван Искров, съобщи председателят на БСК Сашо Дончев след две отделни срещи за обсъждане на ситуацията в КТБ, на които домакин беше главният прокурор.

Oще по темата
След запитване от Investor.bg обаче от БНБ категорично отрекоха тази информация и уточниха, че всички срокове, свързани с надзора на КТБ, са публикувани на сайта на Централната банка.

Припомняме, че на 21 септември изтича тримесечният специален надзор, под който беше поставена КТБ.

Официално нито от БНБ, нито от прокуратурата съобщават какво се е обсъждало на срещата сутринта между Искров и Цацаров. Другата среща на главния прокурор, която се проведе следобед, е била с работодателите и синдикатите. По информация на БНТ и на двете срещи е присъствал министърът на финансите.

По-късно от прокуратурата пуснаха официално съобщение само за срещата с бизнеса и синдикатите, в което се казва, че пред главния прокурор и министъра на финансите участниците в дискусиите са изложили своите експертни виждания за начина на оздравяване на КТБ и защита на вложителите. 

Била е подчертана необходимостта от незабавно започване на диалог по тези теми с ръководството на БНБ.

Наказателното производство срещу длъжностни лица от КТБ АД не е било предмет на обсъждане, категорични са от държавното обвинение. "Ръководството на прокуратурата не е поемало каквито и да е ангажименти от името на управителя на БНБ, включително и относно конкретни срокове за действия от страна на Централната банка", се посочва още в съобщението на прокуратурата.

Без публични финанси КТБ не може да бъде оздравена, заяви още след срещата Сашо Дончев. Според него с всеки изминал ден оздравяването на банката става все по-трудно.

Макар участниците в срещата да нямали лични интереси в КТБ, те са поискали спасяването на банката само като бизнес, допълни още Дончев.  По думите му мнението и на Сотир Цацаров било, че банката трябва да бъде съхранена.

Затова и експертите от работодателските организации и синдикатите предлагат по-широк диалог, в който да участват експерти от БНБ и управителният й съвет.

Както Dnes.bg вече писа, в края на юли БНБ обяви, че оценката на активите на КТБ трябва да е готова до 20 октомври. До 10 септември пък трябва да е ясно необходимото удължаване на срока на 3-месечния специален надзор над банката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Северна Корея

преди 9 години

След изборите Искров ще удари новото правителство чрез КТБ, запомнете това!

43

Венелин

преди 9 години

БНБ няма да направят нищо смислено и ще бавят топката до крайният срок - което е някъде малко преди Коледа. След това ще започнат празниците и ще излязът във ваканция...

42

do Survivor

преди 9 години

от емигрант-вложител:Не е 1996-97 година. На тези грабители ще им разкажем играта от чужбина, подготвяме се усърдно. Както легията на Раковски в Белград и четата на Ботев от Румъния.Ние, емигрантите с ваша помощ ще освободим България от мафията, ще възродим Родината си и ще останем в нея.

fallback