Снимка: архив, БТА
fallback

500 киловатчаса на месец може да е прагът, над който да се заплаща по-скъп ток. Това заяви пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров във връзка с идеята на синдиката да има две тарифи за тока в зависимост от потреблението.  

Синдикатът обаче тепърва ще прави анализи за този праг, уточни той. Това нямало да са тарифи за бедни и богати, защото това ще е дискриминация, каза Димитров. Той поясни, че идеята е, когато потребяваш по-малко, да бъдеш стимулиран с една сравнително по-евтина цена на еленергията, а когато изразходваш повече ток, да плащаш по-голяма цена на еленергията.

Oще по темата
В страната има около 300 000 домакинства, които получават енергийна помощ в размер на 328 лева на сезон. Допълнително към тази помощ може да се определи праг, над който цената на тока да е по-скъпа, заяви той пред Нова телевизия.  

По думите му така може да бъде надградена системата за енергийно подпомагане.

Президентът на КНСБ допълни, че при всички случаи цената на тока ще се увеличи заради състоянието на енергийната система.

Димитров посочи като пример Малта, където имало 6 цени на тока съобразно потреблението и дохода, но там цените на електроенергията били комбинирани със семейно подоходно облагане.

Икономистът Владимир Каролев коментира, че това е сложно и ненужно. Според него това, че някъде има шест цени и лоша практика, не значи, че тя трябва да се въведе в България. Той допълни, че при две тарифи вероятно ще трябва да се сменят електромерите, което означавало допълнително разходи.

Безспорно е, че има хора, които нямат пари за ток и парно, но клиентите на ЧЕЗ например имат средна сметка за ток от 34 лв., допълни той.

„Цената на тока трябва да бъде такава, че фирмите производители да си покриват разходите и да имат нормална норма на печалба, а енергийно бедните да бъдат подпомагани. Останалите хора няма логика да бъдат субсидирани“, смята Каролев.

Според него системата ще преодолее по-бързо дефицитите, ако разходите на дружествата се покриват след съответния одит, а енергийно бедните можело да получават ваучери. Каролев припомни и прогнозата на енергийния министър Васил Щонов, че дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) ще достигнат 4 млрд. лева до края на юни 2015 г.

Икономистът коментира още, че свалянето на цената на електроенергията от предишните управляващи е било абсолютно необосновано.

Пламен Димитров припомни, че в България е имало две тарифи в миналото, но прагът е бил 75 киловатчаса. Според него въвеждането на двуступенен модел не е сложно. Той посочи, че според евродирективите енергийно бедни са хората, при които над 10 на сто от доходите отиват за енергийни разходи.

В България 20% от домакинствата ползват около 80  на сто от електроенергията, допълни той.
 

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 9 години

Повечето бившоо депутат да д фотоеолтаици гарантиранонизкупуване над 500лв за мегават.Бандити

37

ще ги дам на късо

преди 9 години

пазарна икономика, купуваме от който продава найн евтино

36

Анонимен

преди 9 години

Токът ми сега през лятото за 2ма човека е 500 киловата. А на зима?Колко кожи ще одерете още, еничари мръсни?

fallback