Проверка на асансьор. Снимка: БТА

Резервните части за над 80 000 асансьора у нас, произведени до края на 80-те години на миналия век, не са качествени, алармира "Труд". Това са две трети от асансьорите в страната.

Още по темата
Оригинални части за тях вече не се произвеждат, а ремонтите се правят с детайли, изработени в работилници и леярни.

Асансьорите в повечето блокове у нас, както и частите за тях, са произведени в ликвидирания от години завод в софийския квартал “Гара Искър”.
Техниците купуват части основно от малки работилнички, които се намират в района на бившия асансьорен завод. Те обаче се оплакват, че не са качествени и се износват бързо.
 
По думите на Валентин Маринков, председател на асансьорната асоциация, зъбните колела, които се правят у нас, се износват за половин-една година. "Малко по-добро е положението с вратите и с някои отделни детайли, но като цяло правим много компромиси”, допълва той.
 
Чертежи на стари български асансьори са се запазили само в едно от поделенията на бившето държавно-стопанско обединение “Асансьоростроене”, което се намира в пазарджишкото село Ветрен и е приватизирано от 2005 г.
 
Собственикът Борислав Биволарски е запазил част от документацията от стария завод и разполага с леярна, в която произвежда някои от частите. Но и той не прави всички необходими резервни детайли, а само това, което се търси и е в състояние да произведе.
 
Единствената предпазна мярка да не се влагат некачествени части е те да имат маркировка. Слагането на неоригинални резервни части или такива втора употреба в асансьорите на практика е разрешено. Условие е асансьорът и неговите предпазни устройства да имат маркировка за съответствие със съществените изисквания към този продукт. Много техници обаче признават, че проверките за наличието на маркировка не са строги.
 
През 1968-а година е произведен и асансьорът на бул. “Цариградско шосе” в столицата, който падна преди седмица и причини смъртта на една жена, а друга пострада тежко.
 
След инцидента вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната. Инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор заедно с фирмите по поддръжка започнаха проверките.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase