Снимка: архив, БулФото
fallback

Централната избирателна комисия е отказала да регистрира две от партиите до изтичането на срока вчера.

Участието на още една партия е под въпрос, докато продължава проверката на списъците подписи, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов пред БНР.

Oще по темата
Документи за участие във вота на 5 октомври са подали 22 партии и 7 коалиции.

По думите му възможно е да има и други под въпрос, тъй като проверката на списъците от ГРАО не е завършила.  Колко точно ще бъдат участниците ще знаем, след като тя завърши и Комисията евентуално разгледа отново някои от случаите и след като завърши срокът на обжалване на решенията на ЦИК във ВАС, коментира Томов.

Според него броят на участващите в избори партии съответства на традиционното число, защото в коалициите има общо 34 партии, тоест общият брой партии, които са подали документи, са 56. Партиите не са малък брой, просто много от тях участват в коалиции, обясни той.

Томов коментира, че максимум десетина са партиите и коалициите с някакви шансове да попаднат в следващия парламент.

Той допуска, че са възможни изненади, но по думите му при всички положения реалните кандидати са едноцифрено число, защото „българските избиратели не са особено възторжени от съществуващия сюжет на тези избори“.

Според решенията на ЦИК, публикувани на сайта на комисията, е отказана регистрация на "Другата България" и на една от двете партии БКП, подали документи за участие в изборите. Партия "Другата България" не е предоставила списъка в подкрепа на регистрацията на партията в структуриран вид на технически носител.

За участие в изборите са подали документи две партии с името Българска комунистическа партия. Представителят на едната е подал необходимите документи, докато представляващият другата БКП - Крум Захариев, не е подал редица документи, включително и такъв, който да удостоверява, че той легитимно представлява партията. ЦИК е дала срок за отстраняване на пропуските, но той не е спазен.

До 23 август ГД ГРАО ще извърши проверка на подписките, след която ще станат ясни кои партии и коалиции ще
участват в изборите.

Цветозар Томов напомни, че на парламентарни избори избирателната активност е висока. Томов уточни, че като социолог прогнозира, че на тези избори броят на гласуващите ще надхвърли 3,5 милиона. По думите му реалният брой избиратели не е повече от 5 млн. души.

Убеден съм, че ще има повече гласове от чужбина, посочи още Цветозар Томов.

Отново ще бъде осигурена възможност гражданите да проверят на страницата на ЦИК дали не са включени в някоя подписка на партия без тяхното знание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

????

преди 9 години

Няма да има гласове от чужбина *** такъв.Докато няма електронно гласуване никой няма да гласува.... не се знае може и тогава да няма.Ще Ви давам аз гласа си за да се набутате пак в парламента.По добре е никой да не гласува.... но Вие имате достатъчно *** под ръка за да Ви вкарат в парламента.

6

Анонимен

преди 9 години

Препъват главно комунистически партии, защото са против статуквото и грабежа на днешните иправляващи и съдебната система, която ги крепи.

5

Анонимен

преди 9 години

Партии, съдържащи думите "комунистическа", "евророма" или образуващи абревиатурата ДПС трябва да са забранени със закон по категориите:- престъпна организация- етническа партияСъответно не трябва да се регистрират изобщо като движения, камо ли да се допускат до избори! ЦИК - ***!

fallback