Снимка: архив Булфото

Предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, които ще струват близо 26 млн. лв., ще са по-скъпи с около 5 млн. лв. в сравнение с предишния парламентарен вот.

От Централната избирателна комисия посочиха три причини за това - увеличението на парите на членовете на СИК и РИК, предвидените повече пари за разяснителна кампания и средствата за медийни пакети за партиите без субсидия.

Както Dnes.bg писа, заплатите на членовете на изборните комисии ще бъдат увеличени с 15-20 лева. Ръста обяви служебният премиер Георги Близнашки в сряда, като аргументира увеличението с натовареността им.

До края на утрешния ден Централната избирателна комисия ще назначи всички районни избирателни комисии. След встъпването си в длъжност те ще приемат регистрация на Инициативни комитети, които издигат независими кандидати за депутати.

В момента тече регистрацията на партиите и коалициите, крайният срок за която е 20 август. До момента се е регистрирала една партия – ГЕРБ.

ГРАО трябва да провери и върне обратно в ЦИК подписките на избиратели, които подкрепят регистрацията на партиите до 23 август.

Законодателят не е предвидил възможност да бъде ограничен броят на наблюдателите. На евроизборите техният брой беше рекорден и на тези избори е възможно да се получи сходна ситуация, защото Изборният кодекс е същият, обясниха от ЦИК.

Още по темата
Единственото законово ограничение е наблюдателите да не надвишават броя на избирателните секции у нас и съответно в чужбина.

Желаещите да гласуват извън страната ще имат възможност да подадат заявления до 9 септември.

За разяснителната кампания се предвижда да бъде възложено изработването на 6 клипа и на обща информационна брошура. Отделни листовки ще са насочени към определени целеви групи – ученици и студенти, лица с увреждания и др.

Обмисля се и изработване на информационен материал за машинното гласуване, което вероятно ще стане на по-късен етап. Машинното гласуване на тези избори също ще бъде експериментално и ще се проведе в до 500 секции.

От днес на страницата на ЦИК има съобщение – покана към желаещите да изработят клиповете и информационните материали. Икономически най-изгодната цена, но и качеството, са основните критерии за избора на изпълнител.

ЦИК ще подготви и обучителен материал за СИК-овете извън страната.

Все още не е ясно дали БНБ ще разчита само на своя капацитет за отпечатване на всички изборни книжа или ще разчита и на външни подизпълнители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase