Снимка: Булфото
fallback

"В момента ние работим някъде между края на XIX и началото на XX век. Ходим с едни халваджийски тефтери, наречени ревизионни книги. А друг е въпросът и дали ще се намери изобщо тази книга на конкретното съоръжение с повишена опасност, а такива са 1,6 млн. Тези ревизионни книги изчезват, издават се нови“, обяви в интервю за "24 часа" Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в коментар за инцидента в София, при която жена загина след падане на асансьор.

“Отдавна сме видели проблемите и сме дали нашите предложения за промяна. Но те не са приети. Работим с морално остаряла нормативна база още от времето на социализма. Тя е неадекватна. Има и безконтролно раздаване на лицензи. Ние не можем да им откажем. Режимът е прекалено либерален, той не помага за безопасността”, категоричен е експерта.

По думите на Цанков в момента няма база данни, която да обобщава информацията за асансьорите в страната. Очаква се в края на годината да заработи електронният регистър, който е с одобрено финансиране по Оперативна програма "Административен капацитет". "Но трябва да се промени наредбата и фирмите да са задължени да записват всички данни в този общ регистър. Да е ясно кога е правен ремонт, как и т.н., казва още Цанков.

По повод инцидента във водещата си новина "Телеграф" уточнява: Сменени са били двигател, въжета и всички необходими консумативи, като единствено кабината останала стара. За  работата по тях живущите в блока платили 20 000 лв.

Жандармерия влезе във вторник призори в разбуненото градче Бяла черква, Павликенско, информира "Труд". Преди три дни напрежението достигна критична точка заради остри конфликти между ромската фамилия Пандашоите и местното население. Заради назряваща кървави размирици се наложи да се намесят прокуратурата и полицията.

Жителите на град Бяла черква се оплакаха от арогантното поведение на четири ромски фамилии. Всяка седмица ставали побоища, кражби и скандали в центъра на селото. Последният инцидент е от 9 август, когато част от Пандашоите се напили в дискотека и се нахвърлили върху 25-годишния Сергей Петков.

Да отпечата 60 милиона броя левови банкноти с номинал 10,20 и 50 лв., ще поръча БНБ на френската компания "Обертюр Фидюсиер".Това стана ясно вчера от обявление на централната банка, съобщава под глава "24 часа". "В края на юни и началото на юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Изключителните обстоятелства имат характер на непредвидими събития. Тази извънредна ситуация съвпадна и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти през туристическия сезон", мотивират се от БНБ.

България е загубила над 2,558 млрд. лв. от младите, които нито работят, нито учат, отбелязва "Труд". Данните са за 2012 г. и са последните публикувани засега. Сумата се равнява на 3,3 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Това показва изследване на Фондацията за подобряване на условията на живот и труд към Европейската комисия.

В интервю за "Стандарт" Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, пресмята: "След конфликта в Източна Украйна и затруднените транспортни връзки се очакваше износът за Русия през 2014 г. да спадне. При предприемане на контрамерки от страна на Русия и спиране на вноса на хранителни продукти от страна на ЕС размерът на загубите за България ще бъде по-малък от един процент от нашия износ за Русия през 2013 г."

"Опасността от ебола в Европа за момента е относително ниска. Още повече това се отнася за България, където изначално поддържа минимални контакти със засегнатите страни - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия", уверява от страниците на "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По думите му основният механизъм на предаване на заразата е директният контакт с телесни течности на заболял. "Като се започне от кръв, серум, мине се през повърнати материи и диарийни изхождания и се стигне до сълзи, пот, слюнка, сперма. Всичко това съдържа вируса на ебола във висока концентрация. Уви, предаването е сравнително лесно, тъй като кожата на човек често има наранявания, през които при контакт с описаните течности инфекцията е налице", уточнява още Кунчев.

Около 96 процента от младите лекари, включително и студентите по медицина, искат да напуснат България. Смята се, че всяка година между 400 и 500 лекари напускат България, а смъртността сред медиците е по-висока заради напрежението, с което е свързана работата. Тази стряскаща статистика публикува на първа страница "Дума". В призив до президента, МЗ и националния омбудсман четири организации на младите лекари предлагат мерки за преодоляване на дефицита от медици в страната.

Пред "Монитор" д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, съветва: "Според мен реалистично е средната заплата на младите лекари да е 2500 лв., начална от 2 500 лв. не виждам как може да бъде постигната. Минималното възнаграждение може да бъде 1500 лв. Това са по-реалистичните цифри. Това би ги задържало, както и сигурното работно място. На места 2500 лв. е таванът на лекарските заплати. По подготовка на лекарите, ние сме на европейско и над европейско ниво. Това нашите медици го доказват всеки ден, за съжаление извън България. "

"Войната с комарите у нас е загубена", е заглавието над интервю в "Телеграф" с Огнян Миков, експерт в Националния център по заразни и паразитни болести. Според него борбата срещу възрастните комари, която е заложена в обществените поръчки на общините у нас е неефикасна.

"Много по-ефективен метод би бил ограничаването на ларвите. За съжаление масово у нас се прилага първият подход, а за сравнение - в Германия например се прави предимно ларвицидна обработка. Обикновено тя е с ефективност 96 процента", категоричен е експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Хан Аспержи

преди 9 години

681-во лето изработих тези тефтери, за да си водя бройката на славянките, преминали през шатрата ми...не съм предполагал, че след толкова години ще се ползват по такова нелепо предназначение.

22

Рали1

преди 9 години

До 22,Още не сме научили уроците от историята си или въобще не я знаем!Постановление 1216/8.10.1958 г. Задължава Министерството на земеделието игорите до 1 януари 1960 година... да настани на работа в държавните земеделскистопанства не по-малко от 1000 *** семейства, като им даде жителство населищата в чиито райони се намират стопанствата ...и построи за тях евтини ихигиенични жилища на обща стойност 4 000 000 лева. Давано им е,строено им е,интеграция на тези НЯМА и няма да има!

21

Да не преиначават!

преди 9 години

В Бяла черква става въпрос не за отхвърляне на *** и неприемането им в обществото, а за остър протест на цялото тамошно общество срещу факта, че малка група престъпници не са в затвора и вилнеят безнаказано, при това са въоръжени. дори за дребно хулиганство, когато е рецидив, е редно да се отива в затвора - никой не е длъжен да търпи гамени. А в случая имаме гамени, които по цял ден демонстрират хулиганско поведение, допълвано с кражби, побоища и изнасилвания!

fallback