Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Яжте по пет пъти на ден и то по много, за да сте здрави и с нормално тегло, съветва диетологът Огнян Симеонов.

Според него данните от последното проучване, което показа, че всяко трето дете до 7-годишна възраст е с наднормено тегло, се дължи на липсата на култура на хранене.

„Липсва възпитание от родителите. Те им дават безразборното пари да си купуват боклуци, които се продават почти навсякъде. Тези боклуци за мен са всичко, което е целофанено, желирано, генномодифицирано и това не е създадено за хора, защото има прекалено много овкусители и Е-та. Децата ги ядат, но те не са качествени и са хипер на калории“, коментира той.

За вредата от Е-тата има много информация какви заболявания причиняват.

„Когато човек види в един снакс примерно, че има 6 Е-та, 2 от които са канцерогенни, всеки си преценява дали да го взима, или не“, отбеляза Симеонов.

Неговата препоръка към хората, които искат да са здрави, е да се хранят по пет пъти на ден, като основните да са три - закуска, обед и вечеря, и да не пропускат нито едно от тях.

Освен това е важно вечерно време основното ядене да не е след 19 часа.

„Да се ядат повече зеленчуци и плодове, който яде месо, да гледа да е крехко и да е истинско, да не е колбасарско и мляно. Тези, които не ядат месо, едва ли имат здравословни проблеми“, обясни той.

Съветът му е храненията да са обемни, минимум по 500 грама.

„Не става въпрос за 500 грама шоколад на едно хранене, ами за пресни  плодове и зеленчуци, може да са два домата и една краставица с една плочка сирене, така че да е 500 грама порция, което е нормално за жените, при мъжете е 700-800 грама на едно хранене, а те са пет за целия ден“, добави диетологът.

Според него комбинацията на българина - вечерната ракия със салата, е перфектна, но трябва да е в правилната комбинация.

„Ракията да не е повече от 50-100 грама, защото 100 грама твърд алкохол е равно на 1 кг шопска салата. Така че най-добре е 500 грама шопска салата с 50 грама ракия и някакъв протеинов продукт - дали месо или вегетариански. За да може човек да не пълнее, трябва да има баланс на храните. Протеините да са 30%, мазнините 30% и въглехидратите 40%, това е схемата, която аз признавам като най-балансирана от здравословна и от отслабваща гледна точка“, каза още той.
 
Не е задължително пиенето на бира да води до бирено коремче.

„Една бира на едно хранене може, но ако е повече от една, вече идват повече калории и става бирено коремче, а ако има правилно мезе с бирата, може и да се отслабне. Правилното мезе обаче е чисто филе, а не мляно месо или нещо, което наподобява филе, а има 3 процента месо или някакъв колбас“, препоръча Симеонов.

Не е нужно и сладките неща да са изключени от менюто, за да сте във форма. За тях обаче също условието е да са от естествен източник.

„Ако е шоколад,  да е със 70 процента какао, ако е сладолед, да е поне домашен или направен без овкусители и Е-та. Вече има и заведения, които продават домашен сладолед от естествени съставки, макар и да са малко, а и на пазара има само една марка с истински сладолед, другото е с овкусители и Е-та“, обясни още той.

Оказа се дори, че и пица може да се яде на воля.

„Когато е направена с правилните продукти, тя става здравословна, едно че можем да ядем пица, второ, че можем да отслабваме. Пици от лимец и квас вече продават в един ресторант в София. Всичко може да се яде само да е истинско и балансирано“, обобщи Симеонов. 

Освен правилното хранене водата е много важна за хората.

„Човек трябва да пие вода и то максимално колкото може, няма стандарти, но да пие повече вода, дори ако трябва да е насила“, съветва още диетологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 9 години

до 65 Бил Гейтс да вземе да направи уиндоуса 15$, а де да трупа милиарди, които не му трябват... пък после да дава за "благотворителност"...А за храната - добри съвети, ама за други държави. Тук ядем не каквото трябва, а каквото можем да си позволим.

59

Пенсионер

преди 9 години

Слава богу, че правителството не Експерт Орешарски успя да направи минималната пенсия 800 лева, затова сега закусвам около 800 грама сирена и шунки за закуска, наобяд продължавам на агнешко, салата от био-зеленчуци и маркова ракия и така...около 4 кг качествена храна на ден ми се събира! Сега дочувам, че Волен Сидеров обещал, че ако дойде на власт ще направи минималната пенсия 1000 Евро, и затова с мойта баба и двамата сме решили за него да гласуваме.

58

Анонимен

преди 9 години

Прав си е диетологът, много си е прав. Аз нали го следвам затова съм строина и красива. А пък американците грозни и дебели. Хахаха

fallback