Снимка: Булфото

Между 15 000 и 20 000 руснаци няма да почиват това лято в България заради фалити на техни туристически оператори. В това число влизат не само организираните туристи, но и хората, които имат у нас втори дом и остават в България по-дълго, коментира пред „Монитор” проф. Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Експертът бе категоричен, че този спад се наблюдава на всички изходящи пазари за Русия без изключение. През тази година девалвацията на рублата пряко се отрази на покупателната способност на туристите, а междувременно пета туристическа компания обяви вчера, че прекратява своята дейност. В съобщението на „ИнтАэр” се казва, че преустановява дейността си заради поскъпването на валутата и негативната политическа ситуация.

Президентът Росен Плевнелиев предаде изпълнителната власт в ръцете на новия министър-председател Георги Близнашки. В служебното правителство има поне четирима министри с пряко, лично и активно участие в миналогодишните протести против правителството на Пламен Орешарски, пише на първа страница "24 часа". Самият премиер Георги Близнашки, министърът на правосъдието Георги Иванов, на образованието Румяна Коларова и на вътрешните работи Йордан Бакалов са сред идеолозите и активистите на протестите.

Това не е случайно - при обявяването на кабинета Плевнелиев заяви: "За мен истинският герой от миналата година е гражданското общество."

Кабинетът има амбициите да предложи нова актуализация на бюджета, да създаде енергиен борд, да подпише договора с ЕК и да подготви влизането в Европейския банков съюз, пише "Сега". Президентът Росен Плевнелиев постави безброй задачи за служебните министри и отдели съвсем мъничко време за предстоящия парламентарен вот, коментира "Дума".

"Широко скроени обещания", коментира" Труд". Ако служебният кабинет на проф. Георги Близнашки изпълни дори половината от това, което президентът се закани да сътвори, при това за два месеца, България е на прага на чудо. Речта на президента беше красива, но чиста проба патетика от широко скоени обещания. Чудо няма да стане. Реалностите са други. Пълното прекрояване на държавния бюджет е не само излишно, но и вредно действие, отчита изданието.
 
Икономистите очакват проблеми в много сектори, обобщава "Сега". Най-спешно е да се уточнят задълженията на държавата и общините към фирмите, смятат експерти, синдикати и бизнес. Служебното правителство ще работи в сложна обстановка, проблемите в отделни сектори тепърва ще се задълбочават. Такива са първите коментари на икономисти, работодатели и синдикати след обявяването на приоритетите на временния кабинет.

"Служебният кабинет ще налива вода във воденицата на ГЕРБ", казва в интервю за "Дума" проф. Румен Гечев, народен представител в бившето вече 42-ро НС от "Коалиция за България". Неграмотна наглост е да се твърди, че което и да е правителство може да уреди присъединяване на България към Европейския банков съюз, заявява икономистът.

"Правителството, заченато насред буря, си отиде в пълна мъгла", коментира "Сега". В България стана традиция всяко отиващо си правителство да получава своеобразен "бонус" - време от няколко седмици, след като е ясно, че ще бъде отстранено.

"Президентска република? Не сме узрели още", коментира в "Преса" юристът проф. Велко Вълканов. Очевидно е, че евентуалното разпускане на едно зле работещо Народно събрание в никакъв случай не дава гаранцията, че бъдещото ще бъде по-добро. Стигаме да порочен кръг - ако пак същите партии със същия морал ще номинират кандидатите за народни представители и пак същите избиратели със същия морал ще ги избират, тогава колкото и пъти да разпускаме парламента, толкова пъти отново и отново ще бъдат избирани все същият тип депутати.

Решението на проблемите на парламента трябва да се търси не извън него, а в самия него. А както и да се оглеждаме, все още трудно ще можем да открием у нас онзи държавен мъж, който би могъл да застане начело на една президентска република, без да я превърне в диктатура или във фарс.

Радан Кънев вчера подаде оставка като "говорител" на Реформаторския блок (РБ) с надеждата този ход да предизвика консолидация на редиците и превръщането на блока в по-единна и централизирана формация, коментира в "Дневник" Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Кънев с този ход прави заявка да стане лидер на един РБ, който е в състояние да говори по-добре на един глас.

Тези намерения сами по себе си са похвални и ако бъдат реализирани, привържениците на блока биха имали основание да са доволни. Проблемът е, че то е подплатено и с редица неразбираеми действия, ходове и публично споделени мисли, които поставят цялата стратегия под въпрос. Защо след като РБ върви нагоре в социологическите проучвания, лидерите му не могат да постигнат елементарно съгласие за неща, които би трябвало да са в техен общ интерес?

"Реформаторите пак се заеха с врага в своето легло", коментира "Сега". Оставката на Радан Кънев е симпатичен жест, но мотивите му са странни и объркани. Камъкът в блатото, който запрати лидерът на ДСБ Раден Кънев, разплиска водата и издигна на повърхността старите реформаторски междуособици. Ако причината е, че говорителят има амбиции да застане начело на блока, постъпката му е акт на безсилие, отчита изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase