Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фирмите от българската отбранителна индустрия работят на пълни обороти и реализират продажбите си в чужбина на фона на почти никакъв интерес или подкрепа от държавата. Това коментира инж. Петър Георгиев, председател на СД и изп. директор на компания, която задоволява потребностите на БА от електронно свързочно оборудване.

"За миналата година нашата отбранителна индустрия е произвела и продала продукция за над 2 млрд. евро, а от 30 години Министерството на отбраната е купило от нашето сдружение "Българска отбранителна индустрия" стоки за не повече от 100 млн. лв... В цял свят нашият бизнес се управлява от държавата, при нас всеки сам се бори да оцелее. Всеки сам инвестира в развойна дейност и нови изделия без никаква помощ от държавата. Без помощта на държавата не можем да се включим в европейските фондове - в момента се заделят милиарди, а европейската индустрия в областта на отбраната изостава."

Компанията представи своя дрон камикадзе "Samjet" на 16-ото Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги "Хемус". Дронът се управлява от наземна станция или изпълнява предварително зададен полет; може да поразява наземни цели и да пробива броня на танкове с дебелина от 400 мм и повече, както и ниско летящи цели като хеликоптери, разказа Георгиев. Дронът може да носи взрив до 3-5 кг и да поразява цели на 40 км и повече.

"Иновативното е, че сигналът за взривяване се подава от пулта за управление. Ако не сме открили целта или се разминаваме с целта, за разлика от всички други дронове, можем да предотвратим избухване и да не нанасяме щети."

Дронът също така може да извърши контролирано кацане, без да се взривява, добави Георгиев.

Компанията изработва и анти-дрон системи и използва това ноу-хау, за да подобри шансовете на "Samjet" да не бъде засечен от вражеската ПВО, каза Георгиев

В момента се произвеждат около 50 дрона на месец, като производството може да бъде увеличено при интерес от клиенти.

Повече за дроновете Samjet може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase