Снимка: архив, БулФото

Социалните служби във Враца съобщиха за първия случай на разсиновяване на дете. Процедурата за отнемане на родителските права е започната заради системно пренебрегване на детето от осиновителите, предаде БНР.

В десетгодишната история на Съвета по осиновяване в област Враца вече има случай на отнемане на родителски права, посочи главният експерт към "Закрила на детето" Мария Търнавска.

"Причините са, че осиновителите престанаха да се грижат за детето. Дирекцията се самосезира, тъй като не е нормално дете, което си осиновил, да го оставиш на грижите на свой роднина да поеме изцяло отглеждането му", обясни тя.

Три години след като взели детето, осиновителите - материално обезпечено семейство, го изоставили, защото се чувствали разочаровани от него.

"Според тях детето не е отговаряло на техните очаквания. Техните твърдения са, че не е български произходът на детенцето, че е имало здравословни проблеми, което пък е укрито като информация от дома, в който се отглежда детето, което също не отговаря на истината", каза Мария Търнавска.

По думите й на семейството е предоставена цялостна информация и се знае, че детето е здраво, от български произход и с нормално развитие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase