Снимка: Ройтерс

Социалният антрополог Васил Гарнизов очаква скандалът в банковата сфера да повлияе на резултатите от предстоящите избори.

Още по темата
В тази ситуация обществото има нужда от откритост и честност, коментира той по БНР.

Според него агонията на този парламент и това правителство се е удължила много.

„Отдавна се изчерпи доверението към тях. Взеха решение за оставка и в този период, в който властта не е власт, правителството не е правитерлство, парламентът не е парламент, се оказа, че и БНБ не е БНБ и че някакви банки не са истински банки. Сега, каквото и да направят, това няма да бъде посрещнато с доверие”, смята Гарнизов.

Той смята, че скандалът с КТБ ще се отрази на политическата ситуация и няма съмнение, че БСП ще пострада тежко.

„Обществото има нужда от откровеност и честност, за да можем след това да изслушаме един рационален дебат и да се реши кое да платим и кое да не платим и съответно в името на стабилността да приемем или неплащането, или частичното плащане, или пълното плащане”, посочи Гарнизов.

„Ние сега искаме международен одит, но се видя, че международният одит е прикрил много по-големи банкови комбинации и измами, алчност, непремереност и нерационално управление и поради тази причина големи банки в Европа и по света гръмнаха. Нека и това да бъде дебат преди изборите. На кого имаме доверие? На кого да връчим контрола върху банковата ни система?”, призова той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase