Снимка: архив, БулФото
fallback

Здравеопазването ни не боледува отсега и ситуацията, в която лекарите се оплакват от недофинансиране и липса на реформи, хронично се повтаря, заяви бившият министър  на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред  bTV.

Oще по темата
"Проблемите в здравеопазването трябва да се решат на най-високото ниво в държавата, а именно в парламента. Още от тройната коалиция, като се мине през управлението на ГЕРБ и няколкото здравни министри там и се стигне до днешната министърка, всички са имали идеи и са се опитвали да започнат реформи в здравната система, но когато тези предложения са стигали до парламента, те образно казано са изчезвали”, коментира Константинов.

По думите му един от симптомите, че здравната система не се управлява добре, е големият брой на хоспитализациите. Преди няколко години техният брой е бил около 1 милион годишно, докато сега са около 2 милиона.

„Тъй като българите не сме се увеличили двойно, изводът е, че парите за здравеопазване просто не се управляват добре”, каза още бившият министър.

Той обаче се обяви против актуализацията на бюджета. „Аз като лекар бих искал да се дадат максимално количество пари в здравеопазването. Проблемът е, че дори и да се дадат допълнителни пари, протестиращите лекари и болници няма да видят тези допълнителни средства, а ще изтекат в установилите се в системата лобита”, смята д-р Стефан Константинов.

Според директора на болница „Св. Екатерина” Генчо Начев е крайно време държавата да започне да осигурява на 100% групата граждани, за които има ангажимент, а не на 50% както досега.

По думите му основен фактор за прилагане на необходимите мерки за оздравяване на системата е постигането на консенсус между политиците и в обществото.

„Ситуацията в момента не е случайна, а напълно закономерна, резултат от липсата на контрол и правила в тази система. Здравеопазването е част от обществото и ние виждаме, че самото общество не е здраво - не говоря от медицинска гледна точка. Няма идеал, който да обедини нацията, нацията е разделена във всички посоки, има изкривяване на ценностите, има дефицит на морал и добродетели. Не може здравеопазването да върви, като нищо друго не върви”, каза проф. Генчо Начев пред TV7.

Той се обяви за приемането на национална здравна карта и да има възможност Касата да сключва договори на базата на конкурс, а не с всеки. По думите му никой не прави реална експертна оценка на качеството наздравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Хоспитализации,

преди 9 години

фалшива инвалидност, пенсийка, и доктора добре и аз също.

11

Анонимен

преди 9 години

До До 10----------Тогава се радвайте на това, което ви дават!Те винаги ще ви кажат - това няма как да стане, има много проблеми и т.н. и т.н.Аз не мисля да живея по този начин със тези скапани политици, които освен да си свършат личната работа, друго не могат, другите неща за тях са неосъществими, защото еди какво си ... Ако хората по света бяха като тях, сега щяхме да живем в сламени колиби ... защото не може еди какво си ...

10

Анонимен

преди 9 години

Проблемът е, че дори и да се дадат допълнителни пари, протестиращите лекари и болници няма да видят тези допълнителни средства, а ще изтекат в установилите се в системата лобита------------Абе купете линейки, цял живот ви гледам простотиите. Тези хора са някакви ***!Искам да го питам този - ей Айнщайн, като супите 300 линейки, къде ще изтекат парите? Само професори там ти кааам, писна ми вече от тея професори!!! Само дрънкат - едно нещо не направиха!!! Само оправдания!

fallback