Снимка: архив Булфото

Заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса, което трябваше да приеме анализ на разходите й, поискан от здравния министър, за да се направи актуализацията, се провали заради липса на кворум. Това стана, след като представителят на „Подкрепа“ Тома Томов напусна срещата. Много от членовете на Надзора пък не са в България и отсъствието на синдикалиста провали срещата.

Още по темата
Анализът беше поискан от здравния министър Таня Андреева след заседанието на правителството в сряда, когато тя обясни, че е нужно Касата да посочи ясно защо е направен преразходът на средства и по кои пера.

Представителят на „Подкрепа“ напусна заседанието с мотива, че мерките, които иска министърът, вече са били приети на 23 юни. Анализът е от 130 страници и според Томов с него Касата си е изпълнила ангажимента като институция.

В декларация до премиера, здравния министър, Управителят на Касата и шефовете на групите в парламента лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че представителят му е напуснал, защото цялата процедура по актуализацията вече е извървяна и няма нужда от ново решение.

Според Тренчев е изненадващо, че в този момент министерството очаква от НЗОК каквито и да е предложения за мерки, при положение че от ноември 2013 г. до днес надзорът на Касата е изпратил на министъра поредица от предложения за мерки.

Междувременно синдикатите и работодателите излязоха с друга обща позиция, в която настояват здравният министър Таня Андреева да внесе искането за актуализация до края на седмицата, а Министерският съвет да го внесе в парламента до 15 юли. Настояването е подписано от КНСБ, КТ "Подкрепа", БСК и КРИБ. „Ако това не стане, ще бойкотираме работата на Надзорния съвет на НЗОК и ще призовем представителя на пациентските организации в Надзорния съвет да ни последва", пише още в декларацията.

В подкрепа на исканата актуализация лекари обявиха, че ще проведат утре 30-минутен предупредителен протест срещу правителството, парламента, здравното министерство и Здравната каса. 

„Даваме последен срок до вторник. След това има един много лош сценарий, който лекарите от „Света Анна” са ми го казали – подават си оставките до един“, каза директорът на УМБАЛ „Света Анна” д-р Димитър Димитров след среща между ГЕРБ и Асоциацията на университетските, общинските и областните болници.

Зам-министърът на финансите Людмила Петкова успокои, че актуализация на Касата ще има. "Тя не се бави, ще има време този парламент да я приеме", обяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тя потвърди, че в момента финансовото министерство прави анализ откъде могат да се намерят допълнителните средства.

След проваленото заседание на Касата управителят й Румяна Тодорова потвърди, че анализът за състоянието на бюджета на Касата е направен още на 23 юни, и обяви, че той ще бъде предоставен отново на здравния министър.

„Очаква се намаляване на разходите и овладяване на дефицита на Здравната каса в рамките на до 10 на сто до края на годината“, коментира пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков.

Oперативното ръководство на НЗОК също е предприело вътрешни оперативни мерки за намаляване на разходите - изчисляване на ефекта от промени в наредба 40, засягаща онкологичните заболявания, изчисляване на ефекта от промени и в наредба 10 по отношение на лекарствата в извънболничната помощ.

Друга мярка, която НЗОК ще предприеме, е личната карта да стане идентификатор, от което се очаква разходите в болничната помощ да намалеят с пет процента. По-късно днес се очаква НЗОК да изчисли с колко по-малко пари ще настоява за актуализация на бюджета, като се очаква те да бъдат с около 30 милиона. Към момента настояването е за актуализация на бюджета с 328 милиона лева.

От думите на Пенков стана ясно, че документите с искане за актуализация на бюджета на Здравната каса са подписани снощи и са готови за внасяне в Министерски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase