Снимка: aрхив, Reuters
fallback

Около 900 души са били одобрени за започване на работа в страни членки на ЕС през първата половина на 2014 г. със съдействието на Агенцията по заетостта, като основните сектори, в които българите отиват да се трудят, са били селско стопанство и туризъм. Това съобщиха от Агенцията по заетостта, цитирани от БТА.

Най-предпочитани дестинации за българите за работа в ЕС са били Испания, Германия, Великобритания, Австрия и Гърция. В Германия целогодишно се предлагат свободни места за българи в областта на туризма, уточниха от АЗ.
 
Информация за работа в другите страни членки на Европейски съюз може да се намери в портала на мрежата Европейски услуги за заетост EURES в рубриката "Търсене на работа", допълват от агенцията.
 
Служителите на АЗ чрез лични консултации и интернет страницата на EURES България осигуряват актуална информация на българите, които имат желание да започнат работа извън страната, относно наличието или липсата на определени работни места в конкретни държави членки на ЕС, данъчната и осигурителната система, евентуалните административни специфики, признаването на дипломи и квалификация и др. 
 
Експертите от АЗ препоръчват заминаващите да се запознаят предварително с публикуваната информация и да се консултират с български EURES-съветник, който отговаря за съответната държава. EURES-съветниците са служители на Агенцията по заетостта и данни за контакт могат да се намерят в интернет страницата на АЗ, както и във всички бюра по труда в страната, уточняват от Агенцията по заетостта.
 
Какво важно трябва да знаем преди заминаване на работа в чужбина?
 
От АЗ дават следните препоръки за хората, на които им предстои да заминат на работа в чужбина: да научат или да усъвършенстват познанията си по езика на държавата, в която отиват; да си осигурят препоръки и гаранти; да си направят пътна застраховка; да имат координатите на българските дипломатически мисии в съответната държава членка; да помислят също за евентуалното си връщане в България, още преди да са заминали.
 
Освен това други важни допълнителни детайли, които трябва да се свършат преди заминаването, са: кандидатите за работа в ЕС да имат валиден паспорт/документ за самоличност. Да имат също дубликати на важни документи, а именно: застраховки, паспорт, трудови договори, актове за раждане, банкови карти и др. Да имат копие на договора или на условията на труд и да ги разбират напълно, както и да имат надлежно подписано писмо, с което 
компанията изразява ангажираност, както и потвърждение на заплатата. 
 
Сънародниците ни трябва да имат къде да живеят там, където отиват, както и да разполагат с необходимите европейски преносими формуляри за осигуряване; с ЕЗОК - европейска здравноосигурителна карта или да имат друга здравна застраховка, съветват от АЗ. 
 
Какво предлага европейската мрежа на кандидатите за работа в ЕС?
 
Към днешна дата в EURES се предлагат над 2,1 милиона свободни работни места в страните на ЕС - 28. По данни на европейската мрежа за заетост най-много свободни работни места се предлагат във Великобритания - над 1 милион, в Германия - над 650 хиляди, във Франция - над 50 хиляди, в Австрия - над 42 хиляди, в Холандия - над 25 хиляди и др.
 
В сайта на EURES са подадени общо над 52 хиляди автобиографии на хора от целия Европейски съюз, които си търсят работа, а над 1400 европейски работодатели също търсят подходящ персонал.
 
Ето и някои интересни оферти от чуждестранни фирми, отправени към българския трудов пазар: испанска фирма предлага работа на български шофьори на ТИР с месечна заплата от 1500 до 2600 евро;  международна компания по аутсорсинг търси служители за офисите си в София и Бургас, като предлага заплата от 700 до 1500 евро месечно в зависимост от позицията и профила на кандидата;  английски работодател набира месари с месечно възнаграждение от 1500 британски лири при 3-месечен трудов договор и опции за продължение.
 
Все пак, един от най-важните съвети, които от АЗ предлагат на кандидатите за работа в чужбина, е - да разполагат с достатъчно средства при тръгването си на гурбет, за да живеят до първата заплата, или ако се налага, за да се върнат обратно по спешност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Европеецът

преди 9 години

900 "***" на "работа" в ЕС ?!?! ........ Няма лошо , бе! Ама какво ли "работят" , а?!?! ;) Копачи на канали , миячи на чинии , дребни чейнчаджии и крадци , носачи на кофи с вар по строителните обекти и момичета на повикване.... :))). Нормално за ***.... мамалигари.. и шиптари.. :) ;) :). Ааа вече има и "нова работа" за бУлгари - износване на дете на някой кинтаджия от ЕС - гледа е 1 година като писано яйце , после дава някакви кинти и й бие шута накрая като бездомно куче ;)!

7

ак

преди 9 години

Извън бг може да не се живее охолно и щастливо, но я няма подигравката с труда на хората, каквато е в бг.

6

ak

преди 9 години

За прислуга ме ползваха в бг. За 350(150 евро) лв месечно работих по 12 часа всеки ден. Някой дето гледа бг през прозореца на лимузината не може да види реалната ситуация.

fallback