Снимка: flickr

Ръководството на Националната електрическа компания не води и не е водило разговори нито с частни лица, нито с частни дружества, нито с когото и да било за каквато и да е приватизация на активи на компанията. Това се посочва в съобщение на НЕК.

То е във връзка с появили се публикации за подготвяна схема на скрита приватизация на НЕК чрез изкупуване на неин дълг.

Още по темата
По-рано от КТ „Подкрепа“ обявиха, че има информация, че предстои да бъде продаден дългът на компанията. Има опити за скрита приватизация на държавното дружество, отбеляза съветникът по енергийните въпроси към синдиката Ангел Божилов.

За него зад закупуването на задълженията на НЕК от частни дружества има само една логика - краткосрочни спекулативни цели, защото никой не иска да придобива дружество, което законово генерира 1 млрд. лева загуби годишно.

Експертът посочи, че в НЕК има подценени активи – язовири и каскади - почти една трета от българската енергийна система. „Ако влезе чуждестранен инвеститор по схемата "дълг срещу собственост", незабавно ще трябва да бъде реструктуриран пазарният модел на НЕК“, каза още той.

Според изчисленията на синдиката, за да бъдe покрит текущият дефицит в НЕК, който е 1 млрд. лева на годишна база, цената на тока трябва да се повиши с 35-40%.

„Ако трябва да бъдат покрити и вече натрупаните задължения на НЕК, това увеличение трябва да бъде от 80 до 100%“, пресметна още Божилов.

От НЕК напомнят, че ролята на Национална електрическа компания в енергийния сектор е от стратегическо значение за сигурността на страната.

Относно задълженията на НЕК ЕАД заявяваме решимостта на ръководството да направи всичко възможно за нейното финансово стабилизиране, се посочва в съобщението.

От Министерството на икономиката и енергетиката също заявяват, че не водят и не са водили разговори за приватизация на активи на НЕК. От МИЕ допълват, че всички спекулации и разпространяване на неотговарящи на истината информации вредят на процеса на стабилизиране на националната компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase