Анелия Клисарова. Снимка: БТА
fallback

Учениците от първи до четвърти клас, които не са постигнали необходимите компетентности от учебната програма, трябва да полагат поправителни изпити и да повтарят класа, ако се наложи, категорични са 68,8 % от участвалите в допитване по основните въпроси за новия Закон за училищното образование, организирано от Министерството на образованието и науката.

Данните от него бяха представени днес от министър Анелия Клисарова.

Едва 31.2 % от запитаните са на обратното мнение . В проучването участие са взели общо 8724 души, като учителите и възпиталите са 43,5 процента, родителите са 10,2 на сто, студентите са 13 процента, а пенсионерите са 1,1 процента.

Министър Клисарова обясни, че 80 процента от учителите, попълнили анкетата, заявяват, че класът трябва да се повтаря.

От своя страна, родителите до 29-годишна възраст смятат, че няма нужда малките ученици да повтарят, но 61 процента от родителите в активната възраст са на мнение, че трябва да се повтарят класовете, ако това е наложително.

Затова може би трябва да се реши в първи и във втори клас учениците да не повтарят, но в трети и в четвърти клас критериите да са по-строги, за да са вече грамотни децата в четвърти клас, коментира Клисарова.

Според резултатите от проучването 47,3 на сто от участниците посочват, че не трябва да има национално външно оценяване в четвърти клас, като 54 процента от учителите не го искат и това ме изненада, каза още министър Клисарова.

Тя допълни, че един от най-сериозните въпроси в анкетата е кога да се завършва основното образование. Образователният министър съобщи, че 39,9 на сто от участниците в допитването искат основното образование да бъде от първи до осми клас, а други 39,4 на сто от анкетираните смятат, че то трябва да е от първи до седми клас.

Само 20,6 на сто от анкетираните са на мнение, че основното образование трябва да продължи от първи до девети клас.

Малката разлика в мненията основното образование да завършва в седми или в осми клас означава, че този въпрос остава"отворен", но вече няма да се обсъжда вариантът то да бъде до девети клас, заяви Анелия Клисарова.

В анкетата е включен и отворен въпрос за това какви санкции да има за учениците като крайна мярка при неизпълнение на задълженията им. 21,1 на сто от анкетираните смятат, че учениците трябва да бъдат изключвани от училището, според 16,3 на сто - да полагат обществено полезен труд, а според 13,2 на сто - да има финансова глоба за родителите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Лилина до 33

преди 9 години

Децата със СОП /Специални образователни потребности/ са с отделни програми за обучение , при които и критериите съответстват на състоянието на децата.

30

Анонимен

преди 9 години

Какви смешни въпроси! Нали има финални тестове - ако ученикът не го вземе успешно, естествено, че трябва да повтаря. Основното образование винаги е било до 8-ми клас.

29

Анонимен

преди 9 години

Просто невярвам накой родител да иска детето му да повтаря класа и то първи или втори клас,абе *** защо пак заблуждавате народа чисто и просто вие учителите гледате да си вържете гащите да имате работа защото виждате че ДЕЦА НЯМА,и то точно за в началните училища колко училища се закриха вече.питам аз и сега почнахте да опипвате почвата за да можете да си живуркате колкото е възможно по дълго време,Министершата ПРОСТАЦИТЕ СТЕ ВИЕ А НЕ ДЕЦАТА.

fallback