Снимка: архив, Булфото

С последното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за поскъпването на тока се доказа, че действително има политическо влияние върху цената, смята експертът проф. Атанас Тасев.

„При относително стабилно управление цената се намалява, а при определяне на дата за изборите – започват повишенията”, обясни той пред БНТ.

В момента за енергетиката са необходими непопулярни мерки, но при защита на социално слабите, коментира още Тасев. „Енергия винаги може да бъде намерена, но ако инфраструктурата е недофинансирана и няма инвестиции, няма да можем и да си внесем”, категоричен беше той.

В следващите ценови периоди токът ще поскъпва, смята още Атанас Тасев и допълни, че това ще става постепенно. За Красен Станчев, който също участва в дискусията, обаче цената трябва да се покачва шоково – за определен период, с по-големи проценти.

Станчев посочи, че през „последните години ДКЕВР се занимава със социална политика”, но предприетите мерки за намаление на цената на тока облагодетелстват по-богатите. Според него при това положение хората с по-високи доходи ще могат да се нагодят към по-високите сметки, а препоръката му е „енергийно бедните” да бъдат подпомогнати от правителството.

Станчев посочи още, че дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК) може да се повиши още, ако ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 откажат да предоговорят цената за изкупуване на енергията, защото преговорите с тях не вървят по „нормалния бизнес начин” и ръководителите на двете централи могат да осъдят държавата в арбитражен съд.

Според него двете централи са декларирали съгласие за предоговаряне, но преди да са почнали преговорите, един държавен орган – ДКЕВР, се държи така, сякаш това е направено. Станчев посочи, че двете топлоцентрали не са платили на мините и като цяло намаленото изкупуване на произведената от тях енергия, което е предвидено от енергийния регулатор, ще окаже влияние върху работата в тези компании.

Експертът посочи още, че ако енергетиката не бъде стабилизирана, ефектите могат да бъдат много по-неприятни от поскъпването на тока.

Според него експозицията на банките в сектора на възобновяемите източници е 4 млрд. лева, а към цялата енергетика е към 6 млрд. лева.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase