Снимка: БТА

5 октомври 2014 г. е датата за предсрочни парламентарни избори, за която се договориха парламентарно представените партии на консултациите в Народното събрание. В неделя президентът Росен Плевнелиев свиква политически консултации за гарантиране реализацията на основните приоритети на държавата и преминаването към стабилност. Това е една от основните теми в печатните издания днес.

Според източници на "Труд" в разговорите вчера е имало намеци, че при президента Росен Плевнелиев може да се обсъжда и вариант за съставяне на кризисен експертен кабинет с консенсусни фигури и с подкрепата на ГЕРБ, БСП и ДПС в рамките на този парламент. За "национално съгласие" заговори и лидерът на ДПС Лютви Местан.
На тази версия плъзнаха също варианти - ново правителство с мандата на ГЕРБ и подкрепа от левицата е едната опция. Този сценарий си има и проектопремиери: за поста се спрягат евродепутатът Томислав Дончев и кметът на Бургас Димитър Николов. Втората опция е експертното правителство да е с мандат на левицата и с експерт, одобрен от всички парламентарни сили, кандидат за премиер.

Посочен ли е изход от кризата? "Труд" търси отговора от политолози и социолози. Чавдар Найденов: Постигнатото споразумение е капан за премира Пламен Орешарски.  Договорката за оставане на това правителство около месец и съставяне на служебно около 5 август е опасна за стабилността на България. Димитър Аврамов: Към момента не се вижда нито една смислена политическа алтернатива. Надявам се, че в ситуация, в която основната цел не е да се преследва икономически растеж, а да се запази стабилността в страната, основните политически сили ще съумеят да се споразумеят поне за пакет управленски мерки, които да бъдат приложени с консенсус. Живко Георгиев: Договарянето на дата за предсрочни избори не е изход от политическата криза, но е изход от острата й фаза.

Антоний Гълъбов: Оповестената от Николай Бареков (лидер на "България без цензура", б.р.) инициатива за някакво "правителство на националното спасение" напълно съвпада с амбицията на БСП и ДПС да ограничат до минимум възможностите на президента за управление на политическата криза. Ружа Смилова: Не беше определена точна дата за оставка на кабинета "Орешарски", която огромното мнозинство от гражданите очаква вече година. Юрий Асланов: Кризата може само да бъде смекчена. Очаква ни дълга нестабилност. Страхил Делийски: Този знак, който дадоха политическите лидери - че могат да си говорят, можем да го видим и по отношение на съставянето на служебен кабинет. Това ще бъде сериозен индикатор накъде ще се тръгне.

Невъзможно е повторение на банковия банкрут от 1996 г., уверява в интервю за "24 часа" Муравей Радев, бивш финансов министър. Днес банковата ни система като цяло е много стабилна,  част е от европейската общност, валутният и фискалният резерв са повече от достатъчни, за да преодолеят всички предизвикателства в т.ч. и спекулативните. А политически заговор срещу валутния борд може да витае само в главите на невежи политици, защото няма нито една реална причина, която да го застрашава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase