Снимка: Булфото, архив
fallback

Многобройните възможности пред младите хора, различните сфери за реализация и мобилността предоставят неизброими възможности, но от друга страна водят до объркване и необходимост от повече време за обмислянето им. Това коментира психологът от БАН доц. Маргарита Бакрачева пред БТА.

По думите й и в световен план, не само в България, се наблюдава по-късното съзряване на младите хора. Младите хора се оправят прекрасно с това да живеят сами и да се грижат сами за себе си, въпреки първоначалния стрес. Социалната зрялост обаче е отделен процес, който не е равнозначен на самостоятелния живот, коментира експертът.

Според психолога, за да се избегне създаването на усещане, че от един изпит зависи бъдещето, родителите могат да бъдат много полезни. Те именно са хората, които имат и знанията, и капацитета да покажат на децата си, че не трябва да спират да мечтаят и да променят целите си, смята Бакрачева. Създаваната масова паника при кандидатстване формира възгледа, че решенията са еднократни и едва ли не предопределят цялото бъдеще.

Ситуацията обаче не е толкова страшна, коментира психологът от БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

23-24 милиардаДаваме

преди 9 години

за издръжка на ромите. Отделно са щетите от кражбите им.NSDPA ( 21) май е единственият тук, който разсъждава по проблема. Ако на пълчищата *** им затворят кранчето и ги насочат към пустеещите земеделски земи, нещата много ще се променят. Поне пенсиите на старците ще се вдигнат чувствително, а младежите няма да ги подяждат, защото ще получават по-прилични заплати в родината си - това ще им помогне още на 18 г. да излязат самостоятелно на квартира. После всеки сам ще намери пътя си в живота.

16

NSDPA

преди 9 години

Работя с роми - над 80% са неграмотни и имат между 3 - 7 деца. Когато им говориш да си намерят работа те отказват, защото си гледали децата /в махалата чаветата бягат голи на улицата по цял ден/, болни били, неграмотни били. Ти им предлагаш работа за 300 лв - те ти отказват, защото получават по над 500лв без да работят. Не ги интересува нищо - само да им се дават парите. Нагли са до мозъка на костите. Искам да живея в нормална държава, но май без кръв това няма да се случи!

15

bitch please

преди 9 години

Ако под съзряване се разбира дали някой живее под наем щото е от провинцията или с родителите си щото не е от там моля да ме извините в голяма грешка сте.В София наемите варират между 200 и 1000 лв на месец.Ако можеш да си ги спестиш тези кинти имайки къде да живееш защо да живееш под наем ако доходите ти са на африканско ниво?Апартаментите са 60-200к. Независимост и самостоятелност?Без пари? Готин виц.

fallback