Снимка: Булфото, архив

Има риск пред всички български граждани, които подлежат на имунизация и реимунизация, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия.

Тя посочи като пример така наречената петвалентна ваксина, която се поставя на деца на двумесечна възраст.

Министерството обявява обществена поръчка за доставка на ваксината едва на 1 април, а на 30 май, поради липса на подадени оферти за доставка, тя е преустановена. Решението на министерството е, че се променя имунизационният календар.

"В момента тече 14-дневен срок за обществено обсъждане и на 27 юни, в най-добрия случай, ако няма възражения, в сила влиза наредба, според която от 1 юли всички родени ще се ваксинират с шествалентна ваксина“, обясни Атанасова и допълни, че след като този имунизационен календар влезе в сила, трябва да се проведат обществени поръчки.

Бившият здравен министър призова настоящия Таня Андреева да даде разяснения по случая – дали се очаква някакво забавяне при обществената поръчка и дали са гарантирани необходимите количества ваксини.

Според данни на Атанасова в момента дефицитът на НЗОК е 500 млн. лева. Тя изрази загриженост за системата, тъй като усилено се говорело, че парите за здраве са разчетени до септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase