Снимка: Булфото, архив

Голяма част зърното е унищожено заради проливните дъждове в района на Добрич, но няма опасност загубите да се отразят на зърнения баланс, заяви пред Dnes.bg земеделският министър Димитър Греков.

Той информира, че по данни към момента 250 000 декара са пропадналите площи след падналите интензивни валежи и очаква около 20-25% намаляване на реколтата.

Той увери, че доколкото очакваната реколта е около 5 милиона тона, то намалението няма да се отрази на изхранването на населението и на добивите за фураж.

"Не става въпрос само за зърнени култури, има много пострадали зеленчукови и овощни култури", отбеляза още министър Греков.

По негова прогноза, до седмица е невъзможно влизане на машините в посевите, които са наситени с вода и затова ще е необходима стриктна организация за бързо прибиране след този срок на реколтата и то при наличие на нормална температура.

"Обезщетения за стопаните ще има, след като имаме пълната картина на щетите”, каза още Димитър Греков.

Минстърът съобщи, че преливат язовирите Цонево, Камчия и Ясна поляна, но няма опасност за населението.

Греков увери още, че "Напоителни системи" ЕАД продължава да изпълнява функцията си за опазване на населението и реколтата от вредното влияние на водите от язовирите с национално значение. Той уточни, че за тази си дейност държавното предприятие не получава средства по бюджета си от 2011 година насам, а се издържа само от дейността си по напояване.

"Необходимо е преструктуриране, тъй като средствата са недостатъчни,  правителството е отпуснало 12 милиона лева за изплащане на заплати на служителите на Напоителни системи, за да може предприятието да продължи да осъществява важните си от национално значение функции", каза още Греков.

Министърът подчерта и изключително активната през тази година противоградова дейност на Изпълнителна агенция „Борба с градушките”. От началото на сезона само до средата на юни са изстреляни над два и половина пъти повече противоградови ракети отколкото през цялата 2012 година.

Земеделското министерство е поискало 11 милиона лева за изграждане на нови ракетни площадки за покриване и на райони като Хасково, Любимец, Ямбол, Русе и Североизточна България, но парите са били отказани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase