Снимка: БТА, архив

Военноинвалидите и военнопострадалите ще имат право на отдих до 15 дни веднъж годишно и право на профилактика и рехабилитация до 30 дни общо два пъти през годината в почивните и болничните бази по балнеология, рехабилитация и профилактика към съответните институции. Това решиха депутатите, като приеха Закона за военноинвалидите и военнопострадалите на второ четене.

Освен това вече придружителите на военноинвалидите с увреждане над 90 на сто ще пътуват във вътрешноградския транспорт с превозния документ на правоимащия, включително и когато не го придружава.

Военноинвалидите с намалена работоспособност до 50 на сто ще имат право на лекарствени продукти по лекарско предписание по списък, утвърден от министъра на здравеопазването, като държавата ще покрива половината от разходите за тях.

Тези с намалена работоспособност с 50 и над 50 на сто ще получават лекарствени продукти, средствата за които се осигуряват изцяло от държавния бюджет.

Нужните средства за тези привилегии ще са в рамките на ежегодно предоставяните от Министерството на финансите и Министерство на отбраната, предназначени за лекарствени продукти. Тези средства ще са в размер на 5 млн. лв., като за 2013 г. изразходваните са в размер на 3 922 хил. лв.

От промените в Закона ще се възползват 297 души.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче здравеопазването и без това е недостатъчно финансирано и въпросът е откъде ще се намерят пари и за лекарства на военноинвалидите, след като и сега бюджетът на НЗОК е надвишен с милиони левове. Министърът на отбраната Ангел Найденов обаче увери, че средствата за разчетени и предвидени в бюджета.

Парламентът прие окончателно и промени в Закона за насърчаване на заетостта, с които се въвежда безсрочна регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа.

Промяната се наложи след препоръка на Европейската комисия, която счита, че ограниченият до 5 години срок на валидност на регистрацията не е оправдан и че с това условие България неоправдано ограничава свободата на установяване на фирмите посредници, с което допуска нарушение на европейското законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase