Министърът на здравеопазването Таня Андреева. Снимка: БТА
fallback

Проблемът на Спешната помощ в София е в организацията и контрола на екипите. Сега той ескалира, защото през годините никой не се е заел да го разреши. Това каза пред bTV здравният министър Таня Андреева.

Тя беше категорична, че в столичната Спешна помощ неефективно е разходван ресурс и вина за това има ръководителят на Центъра.

Андреева  посочи, че не всичко в системата е разрушено и има пътища за решаване на поставените от спешните медици искания.

Министърът отново посочи, че в столичния център са раздавани неправомерно заплати, като брутните са три пъти над основните, а администрацията взимала 20%-40% повече от лекарите.

„При насрещните проверки, които започнаха да се правят, е имало позвънявания от хора, които са в щата на ЦСМП- София, срещу които е отразено заплащане, но те са казали, че отдавна не работят в спешния център. За всичко това ще бъдат сезирани отговорните институции“, заяви Андреева.

Oще по темата
Тя отново посочи, че тази финансова злоупотреба е на настоящия директор, който в момента е в болнични.

Резултатите от анализа, който Министерството на здравеопазването направи в спешния център в София, за инфраструктура и апаратура, не са добри, каза още здравният министър. По нейни думи последните линейки са купувани по време на Тройната коалиция.

Тя посочи, че в новия програмен период за първи път от Брюксел са извоювани 140 милиона евро за здравеопазване, като над 20 милиона ще бъдат насочени за оборудване и линейки.

При наличен ресурс ще продължи и увеличението на заплатите на спешните лекари, повтори Андреева, като напомни, че миналата година те бяха увеличени с 10 на сто. Тя потвърди, че в столичния спешен център има ресурси за повишаване на заплатите чрез вътрешно преразпределение, отделно се осигуряват и екипи, за да се реши кадровият проблем. До седмица се чакат първите резултати от проверките за възможни финансови злоупотреби в столичната спешна помощ.

Министър Андреева заяви, че държи премиера Пламен Орешарски в течение на проблемите в Спешна помощ. Тя коментира, че темата за нейната оставка като министър на здравеопазването не е на дневен ред. Андреева няма притеснения, че кризата в Спешна помощ ще й коства поста и увери, че работи за подобряване на условията на работа в системата.

Междувременно лекарите от спешния център в София заявиха, че не са доволни от посочения нов изпълняващ длъжността изпълнителен директор д-р Александър Златанов, обяви д-р Богданова, която замества директора д-р Георги Гелев.

Медиците са разочаровани от срещата при министъра вчера, защото очакват веднага решение за увеличаване на запралите и броя на лекарите, а министърът е дала обещания в бъдеще време.

Днес в 11 часа продължават протестите на медиците от Спешна помощ пред Министерството на здравеопазването.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 9 години

Гьон-суратлък!

66

Анонимен

преди 9 години

На дневен ред е оставката на бсп

65

нана

преди 9 години

Извънземно чудовище . Наглост безочие .Това сакадрите на ***.

fallback