Снимка: архив Булфото

Всички ще загубят от скандала в "Спешна помощ", смята бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов. В сутрешния блок на Нова телевизия той коментира и фаталния случай, довел до дебатите за спешната помощ, при който почина фотографката Елизабет Димитрова. По думите му трябва да се търсят конкретните виновни за този инцидент.

Още по темата

Според д-р Константинов решението на проблема е изцяло политическо. „Вместо да почне да се говори какъв е точно проблемът, започват да валят декларации за подкрепа, контраподкрепа, искане за оставки, заставане зад министъра. Това е жалко, защото всички ще загубят накрая“, коментира той.

Стефан Константинов коментира и заплащането в сектора. Според него заплата от 1500 лв. е напълно възможна. По негови изчисления нужната сума за това е 75 млн. лв. годишно. „Ако се намери двойно заплащане, ще се намерят и хора“, добави още той.

Д-р Константинов даде за пример Израел като държава с добри практики в спешната помощ. По негови думи там на място отива не лекар, а парамедик, който определя дали състоянието на пациента е спешно. Ако не е, го насочва към болница. Впоследствие пациентът получава сметка между 200 и 400 долара, с която се плаща за идването на линейката. По думите на д-р Константинов преди 4 години едно излизане на линейка у нас е струвало на бюджета 100 лв.

„Времето минава, а нищо не се оправя”, каза д-р Константинов. По думите му, за да се оправят нещата в системата, трябват пари, реформи и национален консенсус.

Междувременно напрежението в спешната помощ в Пловдив продължава да расте. Засега протестът е символичен, линейките имат надписи „протест“. Работещите в системата са гневни на хаоса в системата и обвиняват здравния министър. По техни думи, ако има оставки, те ще бъдат не в защита на д-р Гелев, а срещу ниското заплащане и бъркотията в сектора.

Лекарите споделиха, че около 80% от случаите, при които отиват, не са спешни, а са хронично болни, които не се нуждаят от спешна помощ, има и случаи на нервни кризи. Нужна е ясна дефиниция на това кое е спешно състояние, са категорични те. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase