Боян Боев Снимка: архив, БТА
fallback

Енергийният регулатор ДКЕВР не се нае да оцени с колко и как са ощетени потребителите от констатираните при проверката му общо 2690 нарушения в трите ЕРП-та за периода 2008-2012 година.

Според председателя на комисията Боян Боев „до момента всичките цифри водят до ощетяване на хората“.

Глоби за милиони може да наложи регулаторът. Законът предвижда глоба от 20 000 лева до 1 млн. лева за нарушение според тежестта му, но преди това има дълга процедура.

Oще по темата
От комисията обявиха, че за петте години в периода 2008-2012 година трите дружества "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "Енерго-Про Мрежи" АД са получавали приходи над утвърдените от ДКЕВР и са завишавали неправомерно утвърдените им разходи.

Оказало се също, че имат необходимост от по-малко средства за технологични разходи и така са спестили средства. Въпреки това по-големи печалби не са отчитани, а спестените средства се използвали за увеличаване на административните разходи – за комисиони, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица, консултантски услуги.

Така намаляла печалбата за акционерите и платеният корпоративен данък към държавата.

За петте години ЧЕЗ получили 44 млн. лева приходи над утвърдените, спестили 172 млн. лева, но завишили разходите си с 414 млн. лева.

Тези данни при EVN са съответно 67 млн. лева, 216 млн. лева и 242 млн. лева разходи, а при Енерго-Про – 108 млн. лв, 16 млн. лв и 162 млн. лв.

На база на всички констатирани 2690 нарушения регулаторът ще състави отделни актове. Боев обясни, че очаква те да бъдат оформени за период от две седмици. След това дружествата ще имат възможност да възразят по всеки един акт поотделно.

Работна група пък ще преценява дали дружествата са прави във възраженията си или не. След това ДКЕВР ще реши за кои нарушения следва да бъдат издадени наказателни постановления.

Боев заяви, че в най-добрия случай този процес ще отнеме месец и обяви, че регулаторът няма да коментира евентуално отражение върху цената на тока, докато тази процедура не приключи и не излезе с решение.

От комисията обясниха, че няма как за 4 месеца да проверят всички абонати, затова са избрали определен брой, които представляват извадка. Проверките не са само по жалби на абонати.

Енергийният регулатор ще публикува одитните доклади на дружествата на сайта си най-късно вдругиден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

IMK

преди 9 години

Да сключваш кинсултански догови и да си завишваш разходите е нормално го прави всяка чуждестранна фирма.Тези неща трудно ще се докажат ,отчетите на тези фирми се заверяват от големи межуднаордни одитори. Български те фирми изобщо не коментирам ,сещам се поне за 4 големи легални които дори не осигуряват хората си на цялата заплата какво оства да плащат данък печалб.Ако държавата иска да ги управляваняма да стане по този начин.А и като се сетя какъв е държавния менджмънт ми се изправя косата.

72

Анонимен

преди 9 години

Ангел Семерджиев бившия шеф на ДКЕВР кога ще бъде арестуван?! Тук става дума за престъпления срещу цялата държава и за стотици милиони! Не става дума за откраднати компоти и ятак на крадците в някоя махала, а за престъпления срещу милиони граждани, икономиката на цялата държава, нейната индустрия и нейната финансова система! За годните щетите са за милиарди левове! За такива престъпления (над 10 000 $) в някой страни като Китай, се прилага и смъртно наказание, а тук тоя дори не е привикан в прокуратурата и няма нито разследване, нито обвинение!

71

Гробаря за ЕРП-тата

преди 9 години

Да им сковем ковчези и да ги погребем(+)Паметник да им издигнем неръкотворен,живи да илядат(-)

fallback