Акад. Владо Камбовски и акад. Стефан Воденичаров. Снимка: БАН

Българската академия на науките /БАН/ и Македонската академия на науките и изкуствата /МАНУ/ честваха заедно празника на Св.Св. Кирил и Методий, съобщиха от пресцентъра на БАН.

Делегация на МАНУ, водена от нейния председател акад. Владо  Камбовски, пристигна на посещение у нас по покана на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Ръководството на БАН и членовете на делегацията поднесоха венци пред паметника на Св.Св. Кирил и Методий в София.

Представители на двете академии присъстваха и на тържествена Света литургия в храм-паметника "Александър Невски".

При откриване на събитието в Големия салон на БАН акад. Стефан Воденичаров приветства гостите и подчерта, че "съвместното отбелязване на празника е знак за споделяне на нашите общи духовни ценности".

Акад. Владо Камбовски благодари за гостоприемството и сподели, че науката и културата са универсална формула за сближаване на народите, една отворена врата и държавните граници не са никакви пречки.

Във фоайето на БАН доц. д-р Славия Бърлиева - директор на Кирило-Методиевския научен център към БАН, представи изложбата "В началото бе Буквата". Изложбата е експонирана с подкрепата на Националния археологически институт с музей, Научния архив на БАН и Националния исторически музей.

В рамките на посещението беше подписан анекс към Споразумението между БАН и МАНУ /от 1999 г./ за съвместни дейности по 30 научни проекти, които ще се реализират в рамките на три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase