Снимка: БТА
fallback

50 болнични заведения в страната са на ръба на фалита, съобщи в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7 здравният министър Таня Андреева. Причината за тежкото финансово състояние на болниците са буксуващата реформа в сектора и липсата на правила за разкриване на лечебни заведения и критерии за качество на обслужването в тях.

"В момента акредитацията на болниците е пожелателен процес, няма създадени критерии за качество, няма регламент, който да задължава частните клиники да не връщат пациенти”, коментира тя.

По тази причина и Министерството на здравеопазването е изготвило промени в законодателството, които да въведат критерии за откриване на болници и предоставянето на услугите в тях. Сред предложенията са всички клиники в България, без значение на собствеността, да обслужват пациенти по всички клинични пътеки и задължително да осигуряват спешна помощ.

Ще бъде създадена и Национална здравна карта, която да покаже нуждите от здравните заведения по региони.

Таня Андреева отново коментира, че не смята, че България има сериозен проблем относно изтичането на медицински кадри. Тя обаче призна, че младите лекари търсят не само по-висока заплата, но и възможности за реализация в чужбина.

"Тук чиракуването на младите е по-дълго и така се забавя процесът на професионално израстване, което обяснимо вълнува специалистите", допълни Андреева. Според нея обаче това е наследен манталитет в системата и трудно ще бъде променен с наредби.

Още икономически и политически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 9 години

Защо ликвидирахте общинските болници,по две три общини няма болница а иначе откривате частни такива като гъби???Защо една чистачка в АЕЦ Козлодуй или секретарка в съдебна система взима по голяма заплата от един лекар в Спешна помощ?Вие сте разстрел бе всичките!!!

26

ветеринарен лекар

преди 9 години

за какъв *** са ви толкова много болници ?! вместо да има 50 супер-работещи , имаме сигурно поне 500 ,източващи хазната

25

лекар-пенсионер

преди 9 години

Много отдавна казах , че тази жена не става за министър. Т. Андреева остави болница Шейново с огромни дългове, защото просто е некадърна. Тя участваше в трафик на бебета и едвам отърва затвора. Проста та проста, но крадлива и е.....ва

fallback