Младите български таланти. Снимка: Intel

Трима български гимназисти ще представят страната ни на най-голямото предуниверситетско състезание за наука и инженерство в света- Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) тази година. Конкурсът ще се проведе от 10 до 16 май 2014 година.

Райна Гаджева от Пазарджик, Любомир Янчев и Румен Данговски от София ще се състезават с други 1600 от най-обещаващите млади учени и иноватори от целия свят при справянето с предизвикателни научни въпроси, използвайки реални изследователски методи и създавайки решения за проблемите на утрешния ден.
 
Проектите на българските ученици са в сферите на математиката и медицината.
 
Всяка година близо 8 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси в мрежата на Intel ISEF, си съперничат за възможността да участват на конкурса и да се състезават за близо $4 милиона под формата на награди и стипендии, посочват организаторите.
 
Проектите на финалистите, които използват нови и усъвършенствани технологии, обхващат широка гама от дисциплини, които често се отнасят до проблеми, представляващи предизвикателство за учените от години и които могат да доведат до важни научни открития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase